Vanhan talon remontointi

Vanhan talon remontointi – muistitko dokumentoida?

Vanhan talon remontointi on usealle unelma tai arkinen harraste. Sopivaa, nostalgista taloa on ehkä etsitty pitkään. Kun talo on löytynyt ja hankittu, unelmia aletaan innolla toteuttaa. – Unelmien keskellä voi käydä niin, että unohdetaan jotain hyvin tärkeää: remontin dokumentointi ja valvonta.

Dokumenttien puute ei ehkä arjessa mitenkään haittaa, mutta kun eteen tuleekin joskus talon myynti tai vaikkapa jokin vauriotilanne, olisivat dokumentit ”kultaakin kalliimpia” todisteita siitä, että korjaukset on tehty oikein ja hyvää rakennustapaa noudattaen.

Joskus kuulemme kuntotarkastuksella, että ”talon remontit on tehty poikkeuksellisen huolella, hyvin ja ammattitaitoisesti”. Jos remontoinnista ei kuitenkaan löydy minkäänlaisia dokumentteja, jää asia melkoisen epävarmaksi tai perustelemattomaksi.

Tässä kohden on joskus myös käynyt myös niin, että rakenneavauksessa on todettu, että remontointtia ei ole tehty nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti tai että rakenne on jopa vauriotilassa. Mikäli kyseisen remontin on vielä tehnyt esimerkiksi se kuuluisa ”erittäin kätevä sukulaismies”, on aikamoinen soppa valmis.

Remontti suunnitellaan ja dokumentoidaan – vaikuttaa arvoon!

Vanhan talon remontointi aloitetaan usein purkamalla sellaisia rakenteita, jotka tuntuvat omaan asumisen suunnitelmaan osuvimmilta. Joskus purkua on tehty useisiin kohtiin ja remontti ei tunnu etenevän, kun tekemistä huomataan olevan niin paljon. Myös yllättäen löydetyt vauriot voivat johtaa siihen, ettei oikein tiedetä, mistä kohden ja miten remontissa pitäisi edetä. Lue myös riskirakenneartikkelimme Hirsiseinä ennen vuotta 1950 ja Energia-avustus korjaushankkeisiin.

Pahimmissa tapauksissa on todettu, että vanhan talon remontti tulee liian kalliiksi. Uuden olisi rakentanut halvemmalla. Eipä ole poikkeus sekään, että osin remontoitu talo joudutaan tämän jälkeen myymään. Kuluja ei ehkä tällä saada katettua.

Vanhan talon remontointi onnistuu suunnitellen ja valvoen

Remontti – ja ylipäätään korjausrakentaminen – tulisi aina tehdä suunnitellusti ja valvotusti. Näin varmistetaan, että työ tehdään alan uusimpien määräysten, ohjeistuksien ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Suunnitelmallisuus turvaa paremmin myös remontin etenemistä ja aikataulussa pysymistä.

Hyvä valvoja säästää aikaa, rahaa ja hermoja

Kun suunnitteilla on vanhan talon remontointi tai korjausrakentaminen, etsi aina ensin projektillesi hyvä valvoja. Valvoja auttaa sinua projektin onnistumisessa ja tekee siitä dokumentit, jotka ovat paitsi taloudellisesti arvokkaita myös talon käytön sekä huollon suhteen ainutlaatuisen tärkeitä. Asia korostuu asuntokaupan yhteydessä. – Hyvä valvoja on sijoitus siinä kuin hyvin ja huolellisesti tehty remonttikin.

Valvoja auttaa

 • valvoo ja ohjaa valvontakäyntien yhteydessä
 • varmistaa korjaustyön edellytykset
 • auttaa käytettävien materiaalien ja työmenetelmien valinnoissa
 • tuntee tarvittavat suojaus ja työturvallisuusseikat
 • tuntee työmenetelmät ja materiaalit
 • varmistaa purkutyön laajuuden, seuraavat työvaiheet
 • turvaa vaiheittaisilla tarkastuksilla laadukkaan lopputuloksen
 • tarkastaa ja dokumentoi työvaiheet, sopii puutteiden korjaamisesta
 • lopputarkastuksessa dokumentoin pinnoitustöiden vaatimusten täyttymisen
 • ohjeistaa käyttämään ja huoltamaan rakennettuja tiloja
 • lopputarkastusraportti toteutetusta hankkeesta
 • turvaa laadukkaan lopputuloksen

Valvoja turvaa myös yöunesi; Tiedät, mitä remontoit, missä järjestyksessä, millä materiaaleilla ja miten. Remontoitu kohde tai tila on selkeästi dokumentoitu ja valvottu. Asia saa päätöksensä eikä jää vaivaamaan. – Vanhan talon remontointi on haastavaa, mutta suunnitelmallisesti toteutettuna myös palkitsevaa. Näet muutoksen ja voit tehdä oman näköisesi kodin vanhaa kunnioittaen.

Mikä tärkeintä, valvontadokumentit ovat myyntitilanteessa ainoa todiste, että korjaustyöt on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti.

Lue lisää

Rakenneavaus on asuntokaupan kipupiste -artikkeli

Kysy lisää meiltä, tutustu asiantuntijoihimme

Vanhan talon remontointi -aiheisia blogikirjoituksia / Etuovi.com