Turvalliset asuntokaupat

Turvalliset asuntokaupat vaativat kohteen kunnon ja riskien tuntemusta, riskien rajaamista ja yksilöintiä kauppakirjaan, hyvää elinkaaren aikaista dokumentointia huollosta ja korjauksista.

Kaupan osapuolien tulee tuntea tiedonanto- ja selonottovelvollisuutensa. – Osapuolien pyrkiessä täyttämään kaikki maakaaressa heitä kohtaan asetetut velvollisuudet, myös riskit kiinteistön kaupassa pienenevät.

Turvalliset asuntokaupat ja dokumentoinnin merkitys

Asunnon omistaminen tuo vastuuta.  Myyntitilanteessa korostuu se, kuinka hyvin olet huoltanut ja kunnostanut asuntoasi sekä dokumentoinut nämä seikat omistusajaltasi. – Dokumenttien merkitystä ei voi vähätellä asuntokaupoilla. Säännöllisesti pidetty huoltokirja ja remonttien sekä vauriokorjausten dokumentointi nousevat asuntokaupoilla todelliseen arvoonsa. Tällainen kohde on haluttu.

On tärkeää kertoa kattavasti kaikki omistusaikaasi liittyvät huoltotoimenpiteet sekä kertoa mahdollisista korjauksista ja vahingoista. Näin teet paitsi turvalliset asuntokaupat, toteutat myös myyjän tiedonanto- ja selonantovelvollisuuden asuntokaupassa ja olet myyntitilanteessa matkalla kohti turvallisia asuntokauppoja.

Selonottovelvollisuuden täyttäminen

Kuinka tätä omaa selonantovelvollisuutta voi täydentää? Asuntokaupan kuntotarkastus, suoritusohjeen KH 900-00394 mukaisesti tehtynä, antaa lisätietoa kohteen kunnosta, mahdollisista riskeistä ja tulevista huolto- sekä korjaustoimenpiteistä. Puolueeton asiantuntijalausunto kauppatilanteessa tuo lisäarvoa kauppaan, ja kaikille osapuolille.

Ennen myyntiin laittoa tehty asuntokaupan kuntotarkastus KH 90-00394, antaa myyjälle arvokasta tietoa, mihin asioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota muodostettaessa lopullista hintapyyntöä. Myyjä voi tehdä mahdollisesti rästiin jääneet huoltotoimenpiteetkin kuntoon.

Paras hinta asunnosta
Paras hinta asunnosta, Lintukangas

Kohteen oikea hinta ja turvalliset asuntokaupat

Kuntotarkastusraportin toimenpidesuosituksista löytyy monta hyvää vinkkiä, kuinka asunnon voisi saada houkuttelevammaksi markkinoilla ja sitä kautta myös paremman hinnan; Ennen myyntiä tehty kuntotarkastus ja tämän jälkeen tehdyt korjaustoimenpiteet nostavat yleensä kohteen arvoa enemmän, mitä kohteen kunnon selvitystyöt ovat maksaneet.

Mikäli kohteesta löytyy riskirakenteita, on niiden kunto syytä selvittää kuntotutkimuksella ennen julkiseen myyntiin laittoa. Mikäli rakenteissa on vauriotilanne, tulee pohtia, kuinka toimitaan. Kunnostaako rakenne ennen myyntiä vai myydä sellaisenaan huomioiden vauriotila kauppahinnassa. Turvalliset asuntokaupat voidaan tehdä kummassakin tapauksessa, kun huomioidaan kauppakirjan yksilöinti.

Oikein hinnoiteltu kohde, jonka hinta perustuu kohteen todelliseen kuntoon, menee kaupaksi yleensä nopeammin ja turvallisemmin. Lisäksi on tärkeää yksilöidä mahdolliset vauriot tarkoin kauppakirjaan. Näin vältytään parhaiten turhilta reklamaatiotilanteilta. Lue aikaisempi blogikirjoitus Pysyvien asuntokauppojen rautalankamalli samaan aiheeseen liittyen.

Oikein hinnoiteltu kohde, jonka hinta perustuu kohteen todelliseen kuntoon, menee kaupaksi yleensä nopeammin ja turvallisemmin.

Avoimuus asuntokaupoilla kannattaa!

Kuntotarkastuksen yhteydessä on syytä aina kertoa kuntotarkastajalle kaikki kohteen tiedot, huollot, vauriot ja vaurioepäilyt, jotta tarkastus voidaan suunnitella ja tehdä perustellusti. Kuntotarkastusraportti täydentää matkaa kohti turvallisempaa asuntokauppaa.

Asuntokaupoilla on tärkeää olla mahdollisimman avoin ja kertoa kaikki vaurio-, korjaus- ja huoltotoimenpiteet uudelle omistajalle. Koskaan ei voi tietää, mikä on seuraavalle omistajalle merkityksellinen tieto. – Koska asuntokauppaa tehdään tänä päivänä pitkälti myös sähköisesti, on hyvä tuntea myös OECD:n ohjeisiin kuluttajansuojasta sähköisessä kaupassa. Ehdotamme myös, että luet artikkelin aiheesta Rintamamiestalo tai Asuntokauppa, tie parempiin kauppoihin.

Riskittömät ja turvalliset asuntokaupat syntyvät hyvällä dokumentaatiolla, avoimuudella ja asuntokaupan ammattilaisten tuella.

Tee turvalliset asuntokaupat!

LAATU | AMMATTITAITO | TURVA