Sädesieni eli aktinomykeetti

Sädesieni eli aktinomykeetti

Sädesieni eli aktinomykeetti eli aktinobakteeri. Sädesienen löytyminen rakenteista tai sisäilmasta on aina merkki poikkeavasta havainnosta, jonka syy tulee selvittää. Sädesieni on asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen  mukaan luokiteltu  kosteusvaurioindikaattirimikrobiksi. Sädesientä löytyy ulkoilmasta ja maaperästä luonnostaan, mutta suurina pitoisuuksina sisäilmassa tai rakenteissa ei ole koskaan normaali löydös. Rakennusterveysasiantuntija RTA on oikea henkilö arvioimaan löydöksen merkitystä asumisterveydelle.

Bakteeri vai Home?

Sädesieni on todellisuudessa bakteeri, joka kasvaa homemaisesti muodostaen rihmastoa ja itiöitä. Sädesieni tuottaa puolihaihtuvia yhdisteitä, jotka läpäisevät myös polyeteenisen muovisen höyrynsulun. Kaasumaisia yhdisteitä muodostuu aktiivisesta kasvustosta, kun kuivunut kasvusto tuottaa enemmän hiukkasmaisia epäpuhtauksia. Ilmayhteyden ollessa tilojen välillä kulkeutuu ilmavirtojen mukana epäpuhtaudet tehokkaasti tilasta toiseen. Lähde; Rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus.

Mitkä on kasvuedellytykset.

Sädesienen kasvuedellytykset on kosteus, lämpö ja ravinto. Se mihin rakennuksen käyttäjä voi vaikuttaa on kosteus. Riittävä kosteus mahdollistaa sädesienelle ravinteiden oton kasvuympäristöstä. Optimaaliset olosuhteet sädesienen kasvulle ovat + 20 … 30 °C suhteellisen kosteuden ollessa (RH) 95 – 99 %. Mikrobien kasvu mahdollistuu rakenteisiin, kun olosuhteet ovat +5°C ja kosteuden ollessa (RH) 70%. Lähellä lämpötilan ja kosteusolosuhteiden vähimmäisvaatimuksia homeiden kasvu on hidasta. Tällöin kehittyminen vaatii pitkän ajan eli kuukausia tai vuosia.

Sädesienen poistaminen

Rakennuksessa löydettäessä sädesientä tulee materiaalit poistaa tai mekaanisesti puhdistaa, jos korvaaminen uudella materiaalilla ei ole mahdollista. Korjaustyö tulee tehdä erityisen suunnitelman mukaan, jossa huomioidaan kattavasti korjaustyön laajuus, menetelmät sekä huomioidaan vaurion aiheuttajan mekanismi. Ei ole riittävää vain poistaa vaurioituneet materiaalit, vaan syy vauriolle tulee myös poistaa. Kuivunut mikrobikasvusto voi tuottaa edelleen terveydellistä haittaa, vaikka materiaali olisi kuivatettu. Tästä syystä mikrobi kasvusto tulee poistaa kokonaisuudessaan. Lisää tietoa irtaimiston puhdistamisesta THL:n sivuilla.

Missä materiaalissa sädesieni kasvaa

Sädesieni voi kasvaa kaikenlaisilla pinnoilla, ei vain puussa. Betoni, lasi, metalli ja styrox voivat toimia kasvualustana. Ravinnon mikrobikasvusto saa pinnalle kertyvistä epäpuhtauksista. Kasvusto materiaalissa ei ole silminnähtävää, ellei kasvusto ole erityisen runsasta. Tämän vuoksi mikrobien olemassa olo tulee tutkia laboratoriossa. Me Lintukankailla käytämme yhteistyökumppaneina vain akkreditoituja laboratorioita, joiden laadun on varmistanut ruokavirasto.

Epäiletkö sädesientä rakennuksessa

Epäiletkö sisäilmassa ongelmaa, haisevatko vaatteet oudolle, tuntuuko ettei sisäilma ole raikas? Hyvää sisäilmaa ei huomaa, se on hajuton eikä mietitytä. Rakennusterveysasiantuntijan kartoitus on syytä tehdä, kun epäilee poikkeamaa sisäilmassa. Toisinaan ongelma voi ratketa yhdellä käynnillä, kartoituskäynnillä saat lisätietoa mahdollisista tarvittavista jatkotutkimuksista ja tietoa mahdollisten riskirakenteiden olemassa olosta. Ole yhteydessä ja varaa aika.

Teams konsultaatio 45 minuuttia 150€ rakennusterveysasiantuntijan kanssa.

Kohteessa kartoituskäynti max. 90 minuuttia 450€ + km – veloitus tsto- kohde – tsto 0,95€/km