Pesutilojen kosteusmittaus, Lintukangas

Pesutilojen kosteusmittaus osakehuoneistossa ennen kauppaa. Kyllä vai ei?

Pesutilojen kosteusmittaus asuntokauppaan ei ole pelkkä kosteuden mittaustapahtuma. Mitä sitten pesutilojen tai vesipisteellisten tilojen kosteusmittauksella kaiken kaikkiaan tapahtuu? Tuleeko tarkastaja mittarin kanssa paikalle ja toteaa ”kuivaa, kaikki hyvin” tai ”kosteutta” (eli kylpyhuoneremontti tiedossa) vai mitä tarkalleen tapahtuu?

Kosteusmittauksessa noin 20 tarkastustapahtumaa

Pesutilojen kosteusmittaus sisältää 20–25 eri tarkastettavaa seikkaa. Tärkeintä on tietenkin tutkia pintakosteusmittarilla riskialueet ja arvioida vedeneristeen olemassaolo sekä ikä. Vedeneristeen olemassaoloa ei voida todeta rakenteita rikkomattomin menetelmin. Vedeneristeestä saadaan kuitenkin viitteitä lattiakaivosta, läpivienneistä, jalkalistoista ja mahdollisista asiakirjoista.

Pesutilojen kosteusmittaus sisältö

  • Kosteuskartoitus tai -mittauspalvelumme yhteydessä tarkastellaan ja valokuvataan kaikki pinnat. Osa kuvista liitetään raporttiin havainnollistamaan tilojen kunto omistajanvaihdoksen yhteydessä. Osa valokuvista jää tarkastajalle muistinpanoiksi raportin laadintaa varten.
  • Kosteuskartoituksen yhteydessä arvioidaan myös tilan ilmanvaihto; Virtaako ilma oikeaan suuntaan venttiileistä tai onko/tai toimiiko tilassa ylipäätään ilmanvaihto. (Joskus pesutilan ilmanvaihtojen suunnat on havaittu vääräksi.)
  • Sekoittajan ja mahdollisen wc-istuimen kunto sekä niiden kiinnityksien tilanne arvioidaan.
  • Myös sähköpisteet ja niiden suojauksen riittävyys roiskevettä vastaan kuuluvat tarkastukseen.
  • Laatoituksen kuntoa arvioidaan mm. nurkkasaumojen osalta. Laatoituksen kiinnitystä alustaan tutkitaan taas ns. ”kopo”-kartoituksella. Laattasaumojen kuluneisuus ja mahdolliset haljenneet tai vaurioituneet laatat kirjataan myös raporttiin.
  • Saunassa tarkastetaan lauteiden ja kiukaan kiinnitys. Katsotaan lisäksi, onko saunan käyttö turvallista myös lasten ja vanhusten osalta, mm. suojaavat kaiteet. Tarkastetaan paneeliverhouksen taustan tuuleentumisen mahdollisuus.

Kosteuden merkitys huoneistossa

Mitä jos pesutilojen kosteusmittaus tuo esiin rakenteissa olevia kohonneita kosteuspitoisuuksia? Asunto-osakeyhtiössähän taloyhtiö vastaa rakenteista. Tällöin tulee aina pyytää taloyhtiöltä lupa tarkempien tutkimuksien suorittamiseksi, jotta kosteuden lähde löydetään rakenteita avaamalla. Samalla kartoitetaan kostuneen alueen laajuus. Tämä on tärkeää myös mahdollista vakuutushakemusta varten (äkilliset vauriot). Kosteus aiheuttaa useimmiten ongelmia sekä materiaalille ja käytettävyydelle että pitkällä tähtäimellä myös asukkaiden terveydelle.

Tutustu myös Terveyshaitan toteaminen – ja mm. Miten kosteusvaurio syntyy -artikkeleihin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustolla.

Kuka on kylpyhuoneremontin maksumies?

Yleisin vastaus on, että ”taloyhtiö maksaa teille tietysti uuden kylpyhuoneen”. Osakkaat kuitenkin omistavat taloyhtiön, jolloin asunnon omistajat maksavat kaikki yhdessä kylpyhuoneremontin. Taloyhtiöissä on myös eroja vastuujakotaulukon osalta. Asiaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota osakekaupassa, jotta tietää ja tiedostaa omat vastuualueensa huoneiston hallinnassa. Huomioi myös, että taloyhtiössä on voitu sopia poikkeavasta vastuunjaosta.

Taloyhtiössä sovitusta vastuunjaosta sekä mahdollisista tulevista remonteista saat aina tietoa kiinteistönvälittäjältä. Voit myös soittaa isännöitsijälle ja kysyä taloyhtiön asioista ennen tarjouksen jättämistä / kaupantekoa. Jos taloyhtiössä ei ole ammatti-isännöitsijää, kuten asia voi pienemmissä yhtiöissä olla, on hyvä tutustua kohteen asiakirjoihin entistä tarkemmin vaikka rakennusalan asiantuntijan konsultoinnilla.

Jos pesutilojen kosteusmittaus todentaa tilassa kosteuksia ja kyseessä on esim. putkivuoto, voi edessä olla suurempikin tutkimus ja remontti. – Tiesitkö, että tilastojen mukaan Suomessa putkirikon ”keski-ikä” on 28 vuotta, jolloin putkisto on joko syöpynyt tai kulunut puhki. Seurauksena on usein kymmenien tuhansien eurojen arvoinen remontti. Vuototurvavakuutus korvaa putkien uusinnan tehden kuitenkin ikävähennykset 3% per rakennuksen ikävuosi. (Eli n. 35 vuotta vanhan putkiston ikävähennykset ovat täynnä, korvaus 0%). Käyttövesiputkien uusinta tulee näin ollen edullisimmaksi keski-iän kieppeillä ennen kuin vuotovahinkoja on sattunut.

On kyseessä sitten suurempi yhtiö tai pienyhtiö, tutustu kohteen asiakirjoihin huolella aina ennen kaupantekoa. Kyseessä on mieluisan kodin ostamisen lisäksi luultavasti myös elämäsi suurin sijoitus terveyttäsi unohtamatta.

Laatu – ammattitaito – turvallisemmat asuntokaupat!

Riikka Lintukangas, LKV, LVV, KiAT
Kuntotarkastaja
Energiatodistuksen laatijan pätevyys
Julkinen kaupanvahvistaja

Tutustu palveluun ja kosteusmittauksen hintaan >