Mikrobiperäinen haju
Mikrobiperäinen haju

Mikrobiperäinen haju

Mikrobiperäinen tai poikkeava haju on riskihavainto. Se voi kertoa lahovauriosta, mikrobien aineenvaidunnasta ja kasvusta rakenteissa. Hajua on arjessa kutsuttu useilla kuvaavilla nimikkeillä, kuten esimerkiksi maakellarin-tai mummonmökin haju, makean-pistävä haju, tunkkaisuus jne. – Haju on joka tapauksessa poikkeava ja kiinnittää siksi oikeutetusti huomiota sekä on syytä tutkia tarkemmin.

Haju voi kertoa kosteusvauriosta

Mikrobiperäisen hajun lisäksi voi rakenteissa olla näkyviä kosteusvaurioita tai merkkejä vanhoista kosteusvaurioista (ilman kosteushavaintoa). Asukkailla tai työntekijöillä voi olla myös oireita, kuten tukkoisuutta, ihon ja silmien sidekalvojen ärsytysoireita sekä hengitystieoireita.

Hajut voivat olla peräisin sisätilojen rakenteista, mutta se voi ilmaantua sisätiloihin myös ryömintäti­lasta tai sokkelirakenteen vanhoista muottilaudoista jne.

Mikrobiperäinen haju ja sen aiheuttajia

  • kosteusvaurioituneet ja homehtuneet rakenteet, sädesieniesiintymät ovat myös yleisiä
  • kloorifenoli-yhdisteinen puunsuoja-aine (usein 1930 – 1960 rak. taloissa, tetrakloorianisoli-yhdiste)
  • kreosoottipahvi (vanhojen talojen rakenteissa, keros00tti on syöpävaarallinen aine, EU: 1b)
  • ilmastointijärjestelmän epäpuhtaudet ja mineraalivillapohjaiset vaimentimet
  • mineraalivillaeristeisestä ulkovaipparakenteesta virtaa ilmaa sisätiloihin
  • tuhoeläimet, jyrsijät, linnut, oravat, jotka päätyneet sekä menehtyneet rakenteisiin

Haju ja rakennusterveys

Jos koet kotonasi, työpaikalla tai julkisessa rakennuksessa epäilyttävää hajua, on siihen hyvä puuttua nopeasti, jotta mahdolliset vauriot eivät etene. Toinen syy puuttumiseen tai asiasta ilmoittamiseen on, että hajuhaitat voivat jo sinänsä olla terveyshaitta esimerkiksi allergisoituneille henkilöille.

Ilmoita kiinteistön isännöitsijälle, vuokraajalle tai huollosta vastaavalle epäilyksestäsi. Omakotitalon ollessa kyseessä, voi ottaa yhteyttä rakennusterveysasiantuntijaan.

Kysy asiantuntijalta!

Jos kodissasi on poikkeava hajuhaitta, seuraa tilannetta. – Ota yhteyttä, jos hajuhaitta vaikuttaa pysyvältä. Älä odota oireita perheenjäsenillä.

Hajun tutkiminen

Kiinteistön käyttäjät/asukkaat voivat ennaltaehkäistä sisäilmaongelmien laajenemista tai syntymistä; Poikkeavista haju havainnoista tulee aina ilmoittaa kiinteistön isännöitsijälle ja dokumentoida ilmoitukset. Omakotiasukkaan tulee olla aktiivinen ja pyytää asiantuntija-apua ajoissa.

Home-epäilyihin johtavat joskus muutkin hajut. Kemialliset VOC-yhdisteet syntyvät uusien rakennusmateriaalien kautta tai vanhojen rakennusmateriaalien kostuessa. Ne ovat joko pistävän hajuisia tai muuten epämiellyttäviä ja ärsyttäviä. Niitä voidaan mitata ilmanäytteillä.

Hajuhaittoja selvitetään kuntotutkimusmenetelmin ja tapauskohtaisesti näytteitä laboratoriossa tutkimalla.