Lattiapinnan alapuolelta alkava väliseinä, riskirakenne havainnekuva
Lattiapinnan alapuolelta alkava väliseinä, riskirakenne havainnekuva by Lintukangas

Lattiapinnan alapuolelta alkava väliseinä vaurioituu helposti

Lattiapinnan alapuolelta alkava väliseinä on määritelty riskirakenteeksi KH 90-00394 -kortissa (Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä, suoritusohje, 2007).

Vaurio syntyy, kun maaperän kosteus nousee betonilaatan läpi. Alajuoksupuun ja betonilaatan välistä voi puuttua kapillaarikatko (huopakaista), jolloin kosteus pääsee siirtymään suoraan seinän puurakenteeseen. Kivirakenteisessa väliseinärakenteessa vaurion syntymekanismi on samankaltainen.

Syynä vauriomekanismiin ovat yleensä puutteelliset tai vialliset salaoja- ja sadevesijärjestelmät, jolloin rakenteiden alla ja ympärillä oleva maaperä on märkää. Myös alapohjan puutteellinen tai virheellinen eristys vaikuttaa tilanteeseen.

Kosteusvauriot voi usein havaita silmämääräisesti

Kosteuden siirtyessä seinään syntyy pinnoille vaurioita, muun muassa:

  • Betonipinnan homehtuminen
  • Laasti / maalipinnan homehtuminen
  • Laasti / maalipinnan hilseily
  • Jalkalistan tausta homehtuu
  • Tapetti tummuu, näkyviä kosteusrajoja, kupruilua, irtoilua

Aina vauriot eivät kuitenkaan ole silmämääräisesti havaittavissa.

Kosteusvauriot eivät välttämättä aiheuta oireita ihmisellä. Sisäilmayhdistyksen verkkosivujen mukaan kosteusvaurioon liittyvien mikrobien aiheuttamat oireet ovat hengitystieoireita, kuten nuhaa, käheyttä ja hengenahdistusta, silmä- ja iho-oireita sekä yleisoireita. Oireet voivat liittyä myös huonoon sisäilman laatuun ja vaihtuvuuteen.

Kysy asiantuntijalta

Jos kodissasi on jokin riskirakenne, seuraa sen kuntoa säännöllisin tarkastuksin. Tarkastus voidaan tehdä yleensä vain rakennetta avaamalla. – Ota yhteyttä, jos rakenne epäilyttää.

Riskirakenteen aiheuttaman vaurion korjaus

Vaurion korjaus tulee aloittaa aina selvittämällä ensin vaurion sijainti, laajuus ja syyt.  Vaurioituminen tässä riskirakenteessa alkaa alajuoksupuun alapinnasta, minkä vuoksi sen kunto tulee päästä toteamaan. Rakenteita tulee avata riittävästi, jotta kaikki käytetyt materiaalit, rakenteen toteutustapa ja kunto saadaan näkyville. Tämän jälkeen korjaustarve ja -tapa pystytään määrittelemään tarkoin.

Usein tähän rakentamistapaan liittyy muitakin riskirakenteita. Näitä ovat esimerkiksi:

  • kaksoislaattarakenne
  • valesokkelirakenne