Omakotitalon huoltotyöt, Lintukangas

Omakotitalon huoltotyöt – tee huoltokatselmus!

Omakotitalon huoltotyöt ovat tärkeitä yksinkertaisesti rakennuksen kunnon ja arvon säilyttämiseksi. Kuntotarkastuksella olemme huomanneet, että paras rutiini on pitää huoltopäiväkirjaa, kuten autojenkin kanssa menetellään. Vuodenaikojen vaihteet on myös syytä ottaa huomioon huoltojen suhteen.

Kerromme tässä sivulla oman talon rakenteiden katselmukseen liittyvistä tehtävistä. Kirjaa, kuvaa ja piirrä havaintosi muistiin, tee tai teetä tarvittavat huoltotyöt ajallaan ja kotisi pysyy hyvässä kunnossa. On hyvä tutustua myös talon rakenteiden yleiseen ”elinkaareen” ja uusia rakenteita ennen kuin ne aiheuttavat mahdollisia vaurioita. – Hyvin huollettu talo pysyy kunnossa pidempään. Tässä käsittelemme asioita, joita voit itse havaita. Lista ei ole täydellinen. Lataa opas ja tulosta!

Tiesithän myös, että vaikka vakuutusturvasi olisi kunnossa, on omakotitalon omistajlla velvollisuus pitää huolta kiinteistöstään. Vakuutusyhtiöt antavat ohjeita ja käytännön vinkkejä turvalliseen asumiseen. Tällaisilla ohjeilla on toinenkin merkitys. Jos ohjeita laiminlyödään ja laiminlyönnillä on syy-yhteys vahinkoon, voidaan vakuutuskorvausta pienentää tai korvaus voidaan jopa evätä.

Kun rakenteet alkavat vanheta, tarvitaan usein kyseisen rakenteen kuntotutkimus. Kysy lisää, kun rakenne arveluttaa!

Klikkaa neliöitä tutkiaksesi eri aiheita!

Ovet ja ikkunat

Ovet ja ikkunat, vuositarkastusOvet

 • vaativatko saranat öljyä tai täytyykö niitä kiristää, entä kahva
 • ovatko tiivisteet ehjät tai puuttuvatko ne
 • takertuuko ovi karmeihin ja kynnykseen
 • onko ovi vääntynyt tai käyristynyt
 • alkaako ovi olla vanha ja vaatii kokonaisvaltaisen kunnostuksen tai uusimisen

Myös energiansäästön ja turvallisuuden vuoksi ovien kunnolla on merkitystä.

Tarkasta myös talosi ikkunat vastaavasti ja kirjaa myös nämä asiat muistiin. Voit piirtää ja merkitä ikkunoiden paikat, mikä helpottaa asioiden seuraamista myöhemmin.

Ikkunat

 • ovatko vanhat umpiolasit sisältä katsottaessa harmaantuneet ja menettäneet tiiveytensä, syynä on usein sisäpuitteen epätiiveys, jos tiivistäminen ei auta, voit tarvita asiantuntijaa selvittämään tilan paineistus ulkoilmaan verrattuna
 • onko ikkunalaseja rikkoutunut huomaamatta
 • muodostuiko ikkunalasin sisäpinnalle talvella kosteutta tai huurretta, ovatko sisäpuitteet epätiiviit?
 • miltä maalipinnat näyttävät ja ovatko ikkunat ulkopäin vesitiiviit puitteen kohdalta, onko lahovaurioita
 • ovatko mahdolliset ikkunapellit riittävästi ulospäin kaltevia ja tiivistetty liitoksiltaan pieliin ja ikkunakarmiin

Tee korjaavat toimet, mieti milloin ikkunat tulisi huoltomaalata tai milloin jopa vaihtaa. Ikkunoiden toiminta vaikuttaa myös energiankulutukseen.

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Perustukset ja sokkeli

sokkeli, hiushalkeama

 

Voit tarkastella talosi perustuksia ja sokkelia. Onko talven jäljiltä muutoksia, millainen pinnoite sokkelissa on ja onko se ehjänä kulkeva talon julkisivun alareunasta alas asti. Tästä on erilaisia määräyksiä, joita voit halutessasi selvittää. Tarkista ainakin:

 • onko tummentumia, jotka viittaavat yleensä kosteuteen
 • onko pullistumia tai kalkkeutumia, irtoamia
 • onko halkeamia, syitä esim. hiushalkeama, painumisesta johtuva, roudan aiheuttama tai rakenteen tai perustusten aiheuttama

Muutokset pinnoitteessa voivat olla harmittomia. Rakenteesta ja kosteuden määrästä riippuen voi kyseessä olla myös piilevä kosteusvaurio. Erityisesti pullistumat viittaavat sisältä tulevan kosteuden mekanismiin. Vanhemmissa taloissa voi olla syynä myös salaojien tai perusmuurin vedeneristeiden puuttuminen. Kun epäilet vauriota, ota heti yhteyttä asiantuntijaan.

Hiushalkeama on merkityksetön

Sokkelin hiushalkeama esiintyy usein mm. kellarin ikkunan tai sokkelin kulmien lähellä. Ne syntyvät yleensä lämpölaajenemisen tai kutistumisen seurauksena. Myös tärinä ja louhinta sekä tietyöt saattavat aiheuttaa pieniä hiushalkeamia.

Rakenteen painumisesta johtuva halkeama

Rakenteen painumisesta johtuva halkeama on auennut siten, että sen viereiset osat ovat vaakasuunnassa eri tasossa. Halkeama voi myös leventyä ylä- tai alasuuntaan. Halkeaman ja painumisen jatkumista ei voi ennustaa. Tähän tarvitaan asiantuntijan apua.

Tunnetko myös talosi rakennuspiirustukset? Nekin on hyvä laittaa järjestykseen ja vaikka omaan kotikansioon.

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Alapohjan ryömintätila

ryomintatila tarkastelussa

 

Alapohjan ryömintätila voi olla haastava paikka tarkastella. Jätä se asiantuntijalle, jos yhtään epäröit. Tarkista esimerkiksi

 • tuuletusaukkojen määrä ja sijainti, peittyvätkö talvella lumeen, voiko valumavedet päästä virtaamaan aukkoista sisään
 • näkyykö tuuletusaukoista mitään, ovatko tukossa, onko lahovaurioita

Jos pääset tarkkailemaan ryömintätilaa, katso, onko maaperä kuivaa. Silloin talosi alapohjan materiaali on todennäköisesti kunnossa. Märkyys viittaa huonoon kapillaarikatkoon ja talosi alapohjassa voi piillä kosteusvaurion riski.

Myös putkistojen rikkoutumiset aiheuttavat vaurioita.

Erilaiset läpiviennit tulisi olla tiiviit ja viemäriputkilla kunnolliset kannakkeet. – Pyydä ajoissa asiantuntija paikalle selvittämään perustusten tila. Alapohjan kunnon tarkastus on palvelus talollesi!

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Maan pinnat ja sadevesien poisto

 

Sadevesien ohjaus pois rakennuksen viereltä

sadevesikaivo

 

Tutki talosi ympärillä olevaa maata ja sen kallistuksia. Viettääkö maa talostasi poispäin – hyvä! Mitä jos viettää taloon päin? – Ei niin hyvä, sillä pintavedet aiheuttavat ehkä rasitusta talosi sokkeliin ja sitä kautta mahdollisesti myös seiniin jne. Riippuu talosi rakenteista. Arviointi ja mahdolliset muutostyöt kuuluvat ehdottomasti rakennusalan asiantuntijalle.

Mitä voit itse tehdä: Tarkista, että katon sadevedet ohjautuvat pois talosi rakenteista.

 • onko syöksytorvien alla hyvin asennettu vedenpoistojärjestelmä, joka ohjaa veden pois rakennukselta
 • vanhat pintavesikourut ovat yleensä liian lyhyitä tai päästään tukossa, huolehdi veden siirtyminen etäälle n. 3 metrin päähän
 • jos talossasi on sadevesikaivot, on hyvä tutustua kokonaisuuteen: minne vedet ohjautuvat, missä on ”purkupää”, löytyykö piirustukset, onko purkupää avoin ja mitä tapahtuu ympäristön tulviessa, jäisissä olosuhteissa jne.
 • kaivossa seisova vesi ja liete kertoo myös mahdollisesta tukoksesta, jos vesi ylittää poistoputken alareunan

Sadevesien poisto sadevesiviemäreillä on järjestelmä, joka pitää ajoittain tutkia ja huuhdella. Epäselvissä tapauksissa se on myös mahdollista kuvata ja selvittää ongelma. Tukokset, materiaalit, täyttömää, kaltevuus ym. vaikuttavat toimintaan.

Haitallinen kasvillisuus kotisi ympärillä

Onko talossasi:

 • kukkapenkkejä tai kosteutta siirtäviä kukka-altaita sokkelia vasten (tutustu myös valesokkeliin)
 • juuriaan levittäviä pensaita tai puita talon ja salaojien vierellä
 • seinustaa kiipeäviä kasveja, jotka tunkeutuvat yläpohjaan
 • pihakantta vaurioittavaa kasvillisuutta

Mieti uusia ratkaisuja ja istutustapoja. Siirrä taloasi vahingoittavat kasvit. Talosi ja sen rakenteet kiittävät!


Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Salaojat

Salaojakaivon tarkistus

 

Tarkista salaojakaivot keväisin ja syksyisin. Seisooko vesi korkealla, onko lietettä. Huuhtelua suositellaan esim. 5 vuoden välein tilanteesta riippuen. Myös järjestelmän kuntotutkimus voi olla tarpeen vanhemmissa järjestelmissä. – Mikäli kaivojen kannet ovat hautautuneet maahan, ei huoltoa ole tehty. Pidä kannet näkyvillä ja puhtaina, se helpottaa huoltoa ja tarkkailua.

Kysymyksiä

 • onko salaojia ylipäätään, jos ei näy esim. tarkistuskaivoja, tutki piirustuksia ja rakennussuunnitelmia
 • ovatko salaojat tarkastuskaivosta katsoen aika lähellä maan pintaa vai syvemmällä
 • ovatko selvästi kellarin lattianpinnan yläpuolella
 • tiedätkö, onko niissä routaeristys vai voivatko jäätyä
 • mitä materiaalia ne ovat

Jos kysymyksiin on vaikea vastata, ota yhteyttä asiantuntijaan niiden kunnon selvittämiseksi. Toimiva salaojajärjestelmä on tietyssä maaperässä ehdoton talon terveyden suojelija. Vaurioita ei kannata odottaa.

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Julkisivu

Julkisivut, huolto

 

Julkisivu on talosi käyntikortti, vaikka sanonta kuuluukin, että ”moni kakku päältä kaunis…”.  Asiassa on toki totta toinen puoli. Jos emme pidä huolta talostamme, ei kaunis ilme ulkona tai sisällä auta. Julkisivusta emme käsittele tässä rakenteita ja niiden taustoja vaan annamme sinulle vihjeitä kokonaisuudesta.

Mitä kotisi julkisivusta tulisi havaita?

 • onko verhous päällisin puolin ja joka kohdasta kunnossa, merkitse muistiin poikkeamat ja epäilykset
 • tiedätkö, miten seinän tausta tuulettuu? tuulettuuko? selvitä piirustuksista ja kysy asiantuntijalta

Räystäät

Joskus räystäät ovat liian lyhyet ja sadevesi pääsee kastelemaan seinäpinnan, joka ajan myötä vaurioituu. Jos näet esimerkiksi valumajälkiä seinässä tai tummia mikrobijälkiä, voi näkemäsi tilanne olla ”jäävuoren huippu”. Rakenteiden sisällä saattaa piillä kosteusvaurioita ja mikrobikasvustoa. Hometta voi esiintyä myös puutteellisen ilmankierron vuoksi.

Huomioi myös, että räystäiden tuuletusaukoissa tulee olla pieneläinverkot. Oravat, linnut ja hiiret voivat muuten päästä ullakolle. Onpa niitä löytynyt menehtyneenä talon rakenteista hajuhaittojen perusteella.

Parvekkeet

 • onko puuosat ehjiä, maalipinta, lahovauriot
 • miltä kiinnitykset näyttävät
 • onko betoniparvekkeen ja seinän liitoskohta vesitiivis sateen aikana ja lumien sulaessa
 • minkä ikäinen betoniparveke on, mikä on sen kantavuus

Parvekkeeseen liittyvät rakenteelliset seikat ovat asiantuntijan taitoja vaativia ja turvallisuuteen vaikuttavia seikkoja.

 

 

kaiteet ja portaat omakotitalossa, huoltotyöt

Kaiteet, portaat, luiskat jne.

 • onko portaiden päällä sateelta suojaava sadekatos
 • ovatko portaat liukkaat, turvalliset
 • ovatko puuportaat kunnossa, ei lahovaurioita tai murtumia
 • onko kaiteita oikeissa paikoissa, oikean korkuisina turvallisuuden takaamiseksi
 • ovatko ne tukevat ja rakenne kunnossa

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Hätäpoistumistie

Tarkista hätäpoistumistiet omakotitalossasi

Hätäpoistumistiet on oltava asuinhuoneissa, joiden ikkunan alareunan ja maanpinnan korkeusero on suurempi kuin 3,5 metriä. Hätäpoistumistie voi olla myös ikkunasta katolle ja katon kautta kattotikkaita pitkin maahan.

Miten sinun kodissasi? Mieti myös, miten siirryt esimerkiksi lasten kanssa hätätilanteessa ulos talosta hätäpoistumistietä pitkin ja onko tämä ”tie” kaikin puolin toimiva ratkaisu. Turvallisuuteen kannattaa panostaa.

Tarkista:

 • onko hätäpoistumistikkaiden kiinnitykset kunnossa
 • puiset tikkaat, lahovauriot?
 • onko hätäpoistumisikkunan avautuminen kunnossa
 • onko ikkunoissa kiinteät kahvat, jotta ikkunan saa nopeasti auki (rikkomatta)
 • metalliset heittotikkaat ja niiden nivelet, toimivuuden tarkistus

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Vesikatto

Vesikaton tutkimisessa tulee käyttää turvavaljaita ja jalkineita, jotka eivät ole liukkaat katon pinnalla. Varmista myös kulkusiltojen kiinnitys ja kesto ennen niillä kulkemista. Vesikaton kuntotarkastus voi olla myös hyvä tehdä, jos katto ei ole aivan uusi. Myös katon puhdistus on turvallista tehdä ammattilaisen toimesta. Pidä huolta katosta, se suojaa kotiasi.

vesikatto huoltokatselmus

Kattoa tarkastettaessa ei tule mennä paikkoihin, jotka eivät ole turvallisia! Sammal ja jäkälä katon päällä ovat todellinen riskitekijä liukastumiselle, samoin kostea tai sateinen sää. Myös huonokuntoinen kate estää tarkastelun katon päältä.

 • tarkasta aina ensin tikkaiden kunto, kiinitys ja turvallisuus
 • kattotikkaille saa mennä vain yksi henkilö kerrallaan
 • tutki, onko talven jäljiltä vaurioita, reikiä tai halkeamia, murtumia, ruostumista, pinnoitteen irtoamista reunoilta, saumojen vuotoa, maalipinta kunnossa, mahdollisten naulojen ylöstuloa ja hapertumista jne. materiaalista riippuen
 • jätä muut arviot tilanteesta, rakennustavasta ja korjaustarpeesta asiantuntijalle

Katon vaurioiden korjauksen yhteydessä on samalla hyvä selvittää aluskatteen tilanne. Myös tämä seikka vaatii rakenteiden asiantuntemusta. Samoin IV-laitteiden tarkistus. Katon kuntotarkastus on hyvä tehdä, kun vaurioita alkaa syntyä tai katon kunto on jäänyt huomiota vaille.

Hormit

Jos hormia ei ole pellitetty, näet ulkopinnan rapaumat ja halkeamat katolta. Sisäpuolisen tilan voi tarkistaa taskulampun avulla. Onko hormien päällä sadehatut. Päällisin puolin kunnossa olevat hormit eivät välttämättä kerro rakennusalaa tuntemattomalle kunnosta paljoakaan. Käytä asiantuntijaa. Myös esim. nuohouksen yhteydessä voit saada vuotuista lisätietoa tilanteesta.

Tasakaton vesikaivot ja kourut

Tasakattoisten talojen kattovesikaivot tulee tarkastaa ennen talvea ja keväällä. Katso myös sadeilmalla maasta käsin, ohjautuuko vesi ulosheittäjästä räystäskouruun vai seinärakenteisiin. Ovatko ulosheittäjien liitokset vesikatteeseen vesitiiviitä.

Lape- ja talotikkaat, kulkusillat

Tikkaat ovat suositeltavat vesikaton huollon varmistamiseksi sekä nuohouksen mahdollistamiseksi. Tarkista tikkaat aina talven jäljiltä, että ne ovat kiinni ja turvalliset. Myös kulkusillat tulee tarkastaa ja varmistaa turvallisuus. Mikäli nuohousta tarvitaan, tulee nuohoojalle järjestää työskentelyä varten työtaso. – Puiset seinä ja lapetikkaat sekä kulkusillat lahoavat ja irtoavat sekä ova näin turvallisuusriski!

Lumiesteet

Kaikkien sisäänkäyntien ja kulkuteiden yläpuolella tulee olla lumiesteet, jos katon muoto tekee mahdolliseksi lumen putoamisen alas. Varmista, että lumiesteiden kiinnittäjä on ammatilainen ja tuntee niiden kiinnitystavat erilaisiin kattoihin. Muuten ne voivat aiheuttaa kattovaurioita sekä esimerkiksi irrota lumen ja jään painosta.

Räystäskourut

 • vuotavatko tai ylivuotavatko kourut? onko puhdistettu?
 • vuotavatko kourujen ja syöksytorvien saumat?
 • taipuvatko tai roikkuvatko epäilyttävästi, näkyykö vaurioita materiaalissa
 • osuuko katolta tuleva vesi kouruihin ja maassa kaivoihin / pintavedenohjaukseen

Jos räystäskourut ovat huonossa kunnossa ja huoltamatta, voidaan epäillä katon osalta samaa. Ota yhteyttä asiantuntijaan!

Lue lisää aiheesta Omakotitalon huolto – katselmus:

Artikkeli vakuutuskorvauksista kattoa, kattoikkunoita ym. koskien

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Kattoikkunat

Kattoikkunan kuntoa on hankala tarkastaa katolta ellei kyseessä ole katetiilillä tehty rakenne. Tällöin tiiliä tulee nostaa pois, jotta rakenne näkyy. Voit toki tarkkailla ikkunan rakenteiden kuntoa ikkunan ympärillä avaamalla sisäverhousta. – Kattoikkunassa voi siten piillä suuria riskejä sen ollessa erittäin hyvin verhoiltu rakenne. Sisäverhouksen avaaminenkin ilman epäilystä on tietysti arveluttavaa. Näin kattoikkuna jääkin helposti tarkkailua vaille ja viat huomataan vasta vuotojen yhteydessä.

kattoikkuna ja sen tarkistus joka vuosi

Jos sinulla on kattokuvut, voit tarkkailla kuilua alhaalta päin taskulampulla mahdollisten kosteus- tai homevaurioiden havaitsemiseksi. Katolta voi tarkastaa kuvun kiinnitykset.

Kattoikkunoiden aiheuttamat vauriot eivät usein kuulu kotivakuutuksen piiriin. Suomen olosuhteissa oletetaan, että kattorakenteet kestävät jään ja lumen. Jää tulisi poistaa ikkunasta, mutta talvisissa olosuhteissa se on hankalaa.

Muistilista huollosta

 1. Uusi puuosien pintakäsittely noin neljän vuoden välein.
 2. Pese ikkunat säännöllisesti, samalla voit seurata rakenteiden kuntoa!
 3. Puhdista ikkunoiden ilmansuodattimet ja vaihda ne säännöllisesti.
 4. Puhdista ikkuna ja rakenteet ulkopuolelta lehdistä ja muusta mahdollisesta roskasta.
 5. Poista lumi kattoikkunan ympäriltä tarvittaessa. Varmista, että sulamisvesi pääsee valumaan pois katolta. Puhdista myös vesikourut huolella pari kertaa vuodessa.

Lue lisää riskirakenne-sivulta

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Ullakko / yläpohja

Yläpohjan tilojen ja rakenteiden tarkkailu ovat myös asiantuntijaosaamista vaativaa. Tulee tuntea rakennustavat, materiaalit ja erilaiset fysikaaliset ominaisuudet, jotta tilasta voi tehdä havaintoja. Ullakko on myös yksi tärkeimmistä tarkastettavista tiloista, joissa esiintyy paljon riskirakenteita.

Ullakko kunnon tarkistus vuosittain

 

Voit tutustua talosi yläpohjaan, jos ullakolla on tätä seikkaa varten tehdyt kulkutiet. – Missään tapauksessa et voi astua lämmöneristeiden pälle. Kattorakenteita pitkin voi mahdollisesti kulkea, jos se on mahdollista niin, ettet vauroita lämmöneristeitä.

Jos voit näin tarkastaa tai tutustua yläpohjan tilaan, on syytä pukeutua vaikka kertakäyttöhaalareihin ja hengityssuojaan. Varsinkin kesäaikana on mahdollista törmätä ampiaispesään, hiiriin ym. yllättävään. On varottava myös mahdollisia nauloja sekä ylä- että alapuolella. Emme suosittele koskaan omatoimista tarkastelua kulkemalla vaan suosittelemme rakennusalan tarkastajaa.

Mikäli päätät edellisen perusteella ”vain kurkistaa tiloihin”, havainnoi kosteuksia, valumia, outoa hajua, mikrobikasvustoa, pieneliöitä, jyrsijöiden koloja, ampiaspesiä jne. Näet tarkkailupisteeltäsi paremmin taskulampulla. Mikäli epäilyttäviä havaintoja löytyy, pyydä paikalle rakennusalan asiantuntija. Saat kattavamman tarkastuksen mahdollisista vaurioista, korjaustarpeista, riskirakenteista ja vaikkapa tietoa ullakkorakentamisesta, mikäli sellaista suunnittelet.

Uteliaisuus omaa taloa kohtaa on hyvä asia, turhia riskejä ei kuitenkaan pidä ottaa. Omalla tarkastuksella opit aina vähän enemmän ja huomaat, jos jotain on muuttunut.

Talon oston tai ylläpidon suunittelun yhteydessä tehtävä kuntotarkastus tuottaa kattavaa tietoa yläpohjasta.

Omakotitalon huoltotyöt – katselmus

Vesipisteiden tarkastus

On tärkeää tarkastaa myös talon sisäpuolisten vesipisteiden toiminta vuotojen ennaltaehkäisemiseksi.

 

vuotovahinko estäminen

 

 • hanat ja sekoittajat
 • lämminvesivaraaja
 • vuotovesien ohjaus
 • lattiakaivojen puhdistus
 • valuma-allas astianpesukoneen alla
 • vuotovahtien asentaminen

Asukkaan kannattaa tarkkailla yllä mainittuja kohteita toki muutenkin kuin kerran vuodessa. Näin vältytään yllättäviltä vesivaurioilta. Vauriokorjaus on kallista ja työlästä sekä aiheuttaa asumiselle harmeja.

Hanat

Nykyaikaiset hanat ovat erittäin luotettavia, toimintavarmoja ja kestäviä. Keraamiset tiivisteet ovat pitkäikäisiä (15 – 20 v). Hanoja tulee kuitenkin huoltaa säännöllisesti toiminnan varmistamiseksi. Roskat ja kalkki voivat aiheuttaa hanan vuotamista ja jopa vahingoittaa tiivisteitä. Tällöin on tiivisteet vaihdettava. – Pidä hanat puhtaina.

Lämminvesivaraaja

Tutustu lämminvesivaraajasi tekniseen ohjekirjaan. Noudata ohjeita ja tilaa vanhalle varaajalle huolto/tarkastus. Nykyiset älyvaraajat voivat säästää paljon energiaa verrattuna vanhoihin malleihin ja sen toimintaa voi seurata verkossa. Saat myös kännykkääsi ilmoituksen vioista ja toimintahäiriöistä.

Vuotovesien ohjaus

Sijoita pesukoneet ja energiavaraaja lattiakaivolliseen tilaa. Jos se ei ole mahdollista, käytä kaikkien vesijohtoverkkoon kytkettävien laitteiden alla vesitiivistä kaukaloa, joka ohjaa vuotovedet näkyviin koneen eteen. Koneiden jäte- ja nukkasiivilät tulee myös puhdistaa noin kuukauden välein, jotta kertymiä ja tukoksia pääse syntymään.

Vuotovahtien asentaminen

Turvaa kotisi vesivahingoilta ja asenna vuotovahti. Se tarkkailee käyttövesiputkiaa tai vesimittaria ja sulkee vedentulon taloon havaitessaan poikkeavaa kulutusta.

Lattiakaivojen puhdistus

Puhdista lattiakaivot usein. Estät tukokset ja mahdollisesti myös sokeritoukkien viihtymisen tilassa. Tutustu kaivomerkin siivous-/huolto-ohjeisiin tai katso yleisohjeet Meidän Talon tai vastaavilta sivuilta. Käytä aina suojahansikkaita ja varo roiskeita kasvoillesi. Superbakteerien vaara.

Tässä annetut katselmusohjeet auttavat sinua tuntemaan talosi ja seuraamaan sen osien kuntoa. Ohjeet on tarkoitettu asukkaalle perustiedoksi. Kun epäilet vauriota tai tarvitset asiantuntijan apua, ota yhteyttä.

Olemme tavoitettavissa neuvontapalvelun osalta:

 • Torstaisin klo 13:00 – 15:00, Riikka Lintukangas
 • Perjantaisin klo 17:30 – 19:00, Jussi Lintukangas

Tarvittaessa voimme sopia myös muun ajan puhelimitse.
Muista ajoista on hyvä sopia ennakkoon asiakaspalvelusta

asiakaspalvelu@kuntotarkastus.info

Puhelinnumero neuvontapalveluun (hinta 2,54€/min + pvm):

p. 0600 18822

Myös illat ja viikonloput sopivat!

Sisäilmatutkimus

Sisäilman tutkiminen aloitetaan kartoituskäynnillä, jonka perusteella teemme tutkimussuunnitelman ja tarkemmat tutkimukset.

Kartoituskäynnin hinta 495€.

Kuntotarkastus ja PTS talosi arvon ylläpitoon

Tiesitkö, että kuntotarkastus voidaan tehdä myös talon kunnon ylläpitoa ja pitkän tähtäimen suunnitelmaa varten (PTS). Ei siis pelkästään asuntokaupan yhteydessä. Kun haluat, että kotisi arvo säilyy, ota yhteyttä.

Ovet ja ikkunat

Ovet

 • vaativatko saranat öljyä tai täytyykö niitä kiristää, entä kahva
 • ovatko tiivisteet ehjät tai puuttuvatko ne
 • takertuuko ovi karmeihin ja kynnykseen
 • onko ovi vääntynyt tai käyristynyt
 • alkaako ovi olla vanha ja vaatii kokonaisvaltaisen kunnostuksen tai uusimisen

Myös energiansäästön ja turvallisuuden vuoksi ovien kunnolla on merkitystä.

Tarkasta myös talosi ikkunat vastaavasti ja kirjaa myös nämä asiat muistiin. Voit piirtää ja merkitä ikkunoiden paikat, mikä helpottaa asioiden seuraamista myöhemmin.

Ikkunat

 • ovatko vanhat umpiolasit sisältä katsottaessa harmaantuneet ja menettäneet tiiveytensä, syynä on usein sisäpuitteen epätiiveys, jos tiivistäminen ei auta, voit tarvita asiantuntijaa selvittämään tilan paineistus ulkoilmaan verrattuna
 • onko ikkunalaseja rikkoutunut huomaamatta
 • muodostuiko ikkunalasin sisäpinnalle talvella kosteutta tai huurretta, ovatko sisäpuitteet epätiiviit?
 • miltä maalipinnat näyttävät ja ovatko ikkunat ulkopäin vesitiiviit puitteen kohdalta, onko lahovaurioita
 • ovatko mahdolliset ikkunapellit riittävästi ulospäin kaltevia ja tiivistetty liitoksiltaan pieliin ja ikkunakarmiin

Tee korjaavat toimet, mieti milloin ikkunat tulisi huoltomaalata tai milloin jopa vaihtaa. Ikkunoiden toiminta vaikuttaa myös energiankulutukseen.

Perustukset, sokkeli

Tarkastele talosi perustuksia ja sokkelia. Onko talven jäljiltä muutoksia, millainen pinnoite sokkelissa on ja onko se ehjänä kulkeva talon julkisivun alareunasta alas asti. Tästä on erilaisia määräyksiä, joita voit halutessasi selvittää. Tarkista ainakin:

 • onko tummentumia, jotka viittaavat yleensä kosteuteen
 • onko pullistumia tai kalkkeutumia, irtoamia
 • onko halkeamia, syitä esim. hiushalkeama, painumisesta johtuva, roudan aiheuttama tai rakenteen tai perustusten aiheuttama

Muutokset pinnoitteessa voivat olla harmittomia. Rakenteesta ja kosteuden määrästä riippuen voi kyseessä olla myös piilevä kosteusvaurio. Erityisesti pullistumat viittaavat sisältä tulevan kosteuden mekanismiin. Vanhemmissa taloissa voi olla syynä myös salaojien tai perusmuurin vedeneristeiden puuttuminen. Kun epäilet vauriota, ota heti yhteyttä asiantuntijaan.

Hiushalkeama on merkityksetön

Sokkelin hiushalkeama esiintyy usein mm. kellarin ikkunan tai sokkelin kulmien lähellä. Ne syntyvät yleensä lämpölaajenemisen tai kutistumisen seurauksena. Myös tärinä ja louhinta sekä tietyöt saattavat aiheuttaa pieniä hiushalkeamia.

Rakenteen painumisesta johtuva halkeama

Rakenteen painumisesta johtuva halkeama on auennut siten, että sen viereiset osat ovat vaakasuunnassa eri tasossa. Halkeama voi myös leventyä ylä- tai alasuuntaan. Halkeaman ja painumisen jatkumista ei voi ennustaa. Tähän tarvitaan asiantuntijan apua.

Tunnetko myös talosi rakennuspiirustukset? Nekin on hyvä laittaa järjestykseen ja vaikka omaan kotikansioon.

Alapohjan ryömintätila

Alapohjan ryömintätila voi olla haastava paikka tarkastella. Jätä se asiantuntijalle, jos yhtään epäröit. Tarkista esimerkiksi

 • tuuletusaukkojen määrä ja sijainti, peittyvätkö talvella lumeen, voiko valumavedet päästä virtaamaan aukkoista sisään
 • näkyykö tuuletusaukoista mitään, ovatko tukossa, onko lahovaurioita

Jos pääset tarkkailemaan ryömintätilaa, katso, onko maaperä kuivaa. Silloin talosi alapohjan materiaali on todennäköisesti kunnossa. Märkyys viittaa huonoon kapillaarikatkoon ja talosi alapohjassa voi piillä kosteusvaurion riski.

Myös putkistojen rikkoutumiset aiheuttavat vaurioita.

Erilaiset läpiviennit tulisi olla tiiviit ja viemäriputkilla kunnolliset kannakkeet. – Pyydä ajoissa asiantuntija paikalle selvittämään perustusten tila. Alapohjan kunnon tarkastus on palvelus talollesi!

Maanpinnat, sadevesien poisto

Tutki talosi ympärillä olevaa maata ja sen kallistuksia. Viettääkö maa talostasi poispäin – hyvä! Mitä jos viettää taloon päin? – Ei niin hyvä, sillä pintavedet aiheuttavat ehkä rasitusta talosi sokkeliin ja sitä kautta mahdollisesti myös seiniin jne. Riippuu talosi rakenteista. Arviointi ja mahdolliset muutostyöt kuuluvat ehdottomasti rakennusalan asiantuntijalle.

Mitä voit itse tehdä: Tarkista, että katon sadevedet ohjautuvat pois talosi rakenteista.

 • onko syöksytorvien alla hyvin asennettu vedenpoistojärjestelmä, joka ohjaa veden pois rakennukselta
 • vanhat pintavesikourut ovat yleensä liian lyhyitä tai päästään tukossa, huolehdi veden siirtyminen etäälle n. 3 metrin päähän
 • jos talossasi on sadevesikaivot, on hyvä tutustua kokonaisuuteen: minne vedet ohjautuvat, missä on ”purkupää”, löytyykö piirustukset, onko purkupää avoin ja mitä tapahtuu ympäristön tulviessa, jäisissä olosuhteissa jne.
 • kaivossa seisova vesi ja liete kertoo myös mahdollisesta tukoksesta, jos vesi ylittää poistoputken alareunan

Sadevesien poisto sadevesiviemäreillä on järjestelmä, joka pitää ajoittain tutkia ja huuhdella. Epäselvissä tapauksissa se on myös mahdollista kuvata ja selvittää ongelma. Tukokset, materiaalit, täyttömää, kaltevuus ym. vaikuttavat toimintaan.

Haitallinen kasvillisuus kotisi ympärillä

Onko talossasi:

 • kukkapenkkejä tai kosteutta siirtäviä kukka-altaita sokkelia vasten (tutustu myös valesokkeliin)
 • juuriaan levittäviä pensaita tai puita talon ja salaojien vierellä
 • seinustaa kiipeäviä kasveja, jotka tunkeutuvat yläpohjaan
 • pihakantta vaurioittavaa kasvillisuutta

Mieti uusia ratkaisuja ja istutustapoja. Siirrä taloasi vahingoittavat kasvit. Talosi ja sen rakenteet kiittävät!

Salaojat

Tarkista salaojakaivot keväisin ja syksyisin. Seisooko vesi korkealla, onko lietettä. Huuhtelua suositellaan esim. 5 vuoden välein tilanteesta riippuen. Myös järjestelmän kuntotutkimus voi olla tarpeen vanhemmissa järjestelmissä. – Mikäli kaivojen kannet ovat hautautuneet maahan, ei huoltoa ole tehty. Pidä kannet näkyvillä ja puhtaina, se helpottaa huoltoa ja tarkkailua.

Kysymyksiä

 • onko salaojia ylipäätään, jos ei näy esim. tarkistuskaivoja, tutki piirustuksia ja rakennussuunnitelmia
 • ovatko salaojat tarkastuskaivosta katsoen aika lähellä maan pintaa vai syvemmällä
 • ovatko selvästi kellarin lattianpinnan yläpuolella
 • tiedätkö, onko niissä routaeristys vai voivatko jäätyä
 • mitä materiaalia ne ovat

Jos kysymyksiin on vaikea vastata, ota yhteyttä asiantuntijaan niiden kunnon selvittämiseksi. Toimiva salaojajärjestelmä on tietyssä maaperässä ehdoton talon terveyden suojelija. Vaurioita ei kannata odottaa.

Julkisivut

Julkisivu on talosi käyntikortti, vaikka sanonta kuuluukin, että ”moni kakku päältä kaunis…”.  Asiassa on toki totta toinen puoli. Jos emme pidä huolta talostamme, ei kaunis ilme ulkona tai sisällä auta. Julkisivusta emme käsittele tässä rakenteita ja niiden taustoja vaan annamme sinulle vihjeitä kokonaisuudesta.

Mitä kotisi julkisivusta tulisi havaita?

 • onko verhous päällisin puolin ja joka kohdasta kunnossa, merkitse muistiin poikkeamat ja epäilykset
 • tiedätkö, miten seinän tausta tuulettuu? tuulettuuko? selvitä piirustuksista ja kysy asiantuntijalta

Räystäät

Joskus räystäät ovat liian lyhyet ja sadevesi pääsee kastelemaan seinäpinnan, joka ajan myötä vaurioituu. Jos näet esimerkiksi valumajälkiä seinässä tai tummia mikrobijälkiä, voi näkemäsi tilanne olla ”jäävuoren huippu”. Rakenteiden sisällä saattaa piillä kosteusvaurioita ja mikrobikasvustoa. Hometta voi esiintyä myös puutteellisen ilmankierron vuoksi.

Huomioi myös, että räystäiden tuuletusaukoissa tulee olla pieneläinverkot. Oravat, linnut ja hiiret voivat muuten päästä ullakolle. Onpa niitä löytynyt menehtyneenä talon rakenteista hajuhaittojen perusteella.

Parvekkeet

 • onko puuosat ehjiä, maalipinta, lahovauriot
 • miltä kiinnitykset näyttävät
 • onko betoniparvekkeen ja seinän liitoskohta vesitiivis sateen aikana ja lumien sulaessa
 • minkä ikäinen betoniparveke on, mikä on sen kantavuus

Parvekkeeseen liittyvät rakenteelliset seikat ovat asiantuntijan taitoja vaativia ja turvallisuuteen vaikuttavia seikkoja.

Portaat ja luiskat

 • onko portaiden päällä sateelta suojaava sadekatos
 • ovatko portaat liukkaat, turvalliset
 • ovatko puuportaat kunnossa, ei lahovaurioita tai murtumia
 • onko kaiteita oikeissa paikoissa, oikean korkuisina turvallisuuden takaamiseksi
 • ovatko ne tukevat ja rakenne kunnossa

Hätäpoistumistiet

Hätäpoistumistiet on oltava asuinhuoneissa, joiden ikkunan alareunan ja maanpinnan korkeusero on suurempi kuin 3,5 metriä. Hätäpoistumistie voi olla myös ikkunasta katolle ja katon kautta kattotikkaita pitkin maahan.

Miten sinun kodissasi? Mieti myös, miten siirryt esimerkiksi lasten kanssa hätätilanteessa ulos talosta hätäpoistumistietä pitkin ja onko tämä ”tie” kaikin puolin toimiva ratkaisu. Turvallisuuteen kannattaa panostaa.

Tarkista:

 • onko hätäpoistumistikkaiden kiinnitykset kunnossa
 • puiset tikkaat, lahovauriot?
 • onko hätäpoistumisikkunan avautuminen kunnossa
 • onko ikkunoissa kiinteät kahvat, jotta ikkunan saa nopeasti auki (rikkomatta)
 • metalliset heittotikkaat ja niiden nivelet, toimivuuden tarkistus

Vesikatto

Vesikaton tutkimisessa tulee käyttää turvavaljaita ja jalkineita, jotka eivät ole liukkaat katon pinnalla. Varmista myös kulkusiltojen kiinnitys ja kesto ennen niillä kulkemista. Vesikaton kuntotarkastus voi olla myös hyvä tehdä, jos katto ei ole aivan uusi. Myös katon puhdistus on turvallista tehdä ammattilaisen toimesta. Pidä huolta katosta, se suojaa kotiasi.

Kattoa tarkastettaessa ei tule mennä paikkoihin, jotka eivät ole turvallisia! Sammal ja jäkälä katon päällä ovat todellinen riskitekijä liukastumiselle, samoin kostea tai sateinen sää. Myös huonokuntoinen kate estää tarkastelun katon päältä.

 • tarkasta aina ensin tikkaiden kunto, kiinitys ja turvallisuus
 • kattotikkaille saa mennä vain yksi henkilö kerrallaan
 • tutki, onko talven jäljiltä vaurioita, reikiä tai halkeamia, murtumia, ruostumista, pinnoitteen irtoamista reunoilta, saumojen vuotoa, maalipinta kunnossa, mahdollisten naulojen ylöstuloa ja hapertumista jne. materiaalista riippuen
 • jätä muut arviot tilanteesta, rakennustavasta ja korjaustarpeesta asiantuntijalle

Katon vaurioiden korjauksen yhteydessä on samalla hyvä selvittää aluskatteen tilanne. Myös tämä seikka vaatii rakenteiden asiantuntemusta. Samoin IV-laitteiden tarkistus. Katon kuntotarkastus on hyvä tehdä, kun vaurioita alkaa syntyä tai katon kunto on jäänyt huomiota vaille.

Hormit

Jos hormia ei ole pellitetty, näet ulkopinnan rapaumat ja halkeamat katolta. Sisäpuolisen tilan voi tarkistaa taskulampun avulla. Onko hormien päällä sadehatut. Päällisin puolin kunnossa olevat hormit eivät välttämättä kerro rakennusalaa tuntemattomalle kunnosta paljoakaan. Käytä asiantuntijaa. Myös esim. nuohouksen yhteydessä voit saada vuotuista lisätietoa tilanteesta.

Tasakaton vesikaivot ja kourut

Tasakattoisten talojen kattovesikaivot tulee tarkastaa ennen talvea ja keväällä. Katso myös sadeilmalla maasta käsin, ohjautuuko vesi ulosheittäjästä räystäskouruun vai seinärakenteisiin. Ovatko ulosheittäjien liitokset vesikatteeseen vesitiiviitä.

Lape- ja talotikkaat, kulkusillat

Tikkaat ovat suositeltavat vesikaton huollon varmistamiseksi sekä nuohouksen mahdollistamiseksi. Tarkista tikkaat aina talven jäljiltä, että ne ovat kiinni ja turvalliset. Myös kulkusillat tulee tarkastaa ja varmistaa turvallisuus. Mikäli nuohousta tarvitaan, tulee nuohoojalle järjestää työskentelyä varten työtaso. – Puiset seinä ja lapetikkaat sekä kulkusillat lahoavat ja irtoavat sekä ova näin turvallisuusriski!

Lumiesteet

Kaikkien sisäänkäyntien ja kulkuteiden yläpuolella tulee olla lumiesteet, jos katon muoto tekee mahdolliseksi lumen putoamisen alas. Varmista, että lumiesteiden kiinnittäjä on ammatilainen ja tuntee niiden kiinnitystavat erilaisiin kattoihin. Muuten ne voivat aiheuttaa kattovaurioita sekä esimerkiksi irrota lumen ja jään painosta.

Räystäskourut

 • vuotavatko tai ylivuotavatko kourut? onko puhdistettu?
 • vuotavatko kourujen ja syöksytorvien saumat?
 • taipuvatko tai roikkuvatko epäilyttävästi, näkyykö vaurioita materiaalissa
 • osuuko katolta tuleva vesi kouruihin ja maassa kaivoihin / pintavedenohjaukseen

Jos räystäskourut ovat huonossa kunnossa ja huoltamatta, voidaan epäillä katon osalta samaa. Ota yhteyttä asiantuntijaan!

Lue lisää aiheesta Omakotitalon huolto – katselmus:

Artikkeli vakuutuskorvauksista kattoa, kattoikkunoita ym. koskien

Kattoikkunat

Kattoikkunan kuntoa on hankala tarkastaa katolta ellei kyseessä ole katetiilillä tehty rakenne. Tällöin tiiliä tulee nostaa pois, jotta rakenne näkyy. Voit toki tarkkailla ikkunan rakenteiden kuntoa ikkunan ympärillä avaamalla sisäverhousta. – Kattoikkunassa voi siten piillä suuria riskejä sen ollessa erittäin hyvin verhoiltu rakenne. Sisäverhouksen avaaminenkin ilman epäilystä on tietysti arveluttavaa. Näin kattoikkuna jääkin helposti tarkkailua vaille ja viat huomataan vasta vuotojen yhteydessä.

Jos sinulla on kattokuvut, voit tarkkailla kuilua alhaalta päin taskulampulla mahdollisten kosteus- tai homevaurioiden havaitsemiseksi. Katolta voi tarkastaa kuvun kiinnitykset.

Kattoikkunoiden aiheuttamat vauriot eivät usein kuulu kotivakuutuksen piiriin. Suomen olosuhteissa oletetaan, että kattorakenteet kestävät jään ja lumen. Jää tulisi poistaa ikkunasta, mutta talvisissa olosuhteissa se on hankalaa.

Muistilista huollosta

 1. Uusi puuosien pintakäsittely noin neljän vuoden välein.
 2. Pese ikkunat säännöllisesti, samalla voit seurata rakenteiden kuntoa!
 3. Puhdista ikkunoiden ilmansuodattimet ja vaihda ne säännöllisesti.
 4. Puhdista ikkuna ja rakenteet ulkopuolelta lehdistä ja muusta mahdollisesta roskasta.
 5. Poista lumi kattoikkunan ympäriltä tarvittaessa. Varmista, että sulamisvesi pääsee valumaan pois katolta. Puhdista myös vesikourut huolella pari kertaa vuodessa.

Lue lisää riskirakenne-sivulta

Ullakko / yläpohja

Yläpohjan tilojen ja rakenteiden tarkkailu ovat myös asiantuntijaosaamista vaativaa. Tulee tuntea rakennustavat, materiaalit ja erilaiset fysikaaliset ominaisuudet, jotta tilasta voi tehdä havaintoja. Ullakko on myös yksi tärkeimmistä tarkastettavista tiloista, joissa esiintyy paljon riskirakenteita.

Voit tutustua talosi yläpohjaan, jos ullakolla on tätä seikkaa varten tehdyt kulkutiet. – Missään tapauksessa et voi astua lämmöneristeiden pälle. Kattorakenteita pitkin voi mahdollisesti kulkea, jos se on mahdollista niin, ettet vauroita lämmöneristeitä.

Jos voit näin tarkastaa tai tutustua yläpohjan tilaan, on syytä pukeutua vaikka kertakäyttöhaalareihin ja hengityssuojaan. Varsinkin kesäaikana on mahdollista törmätä ampiaispesään, hiiriin ym. yllättävään. On varottava myös mahdollisia nauloja sekä ylä- että alapuolella. Emme suosittele koskaan omatoimista tarkastelua kulkemalla vaan suosittelemme rakennusalan tarkastajaa.

Mikäli päätät edellisen perusteella ”vain kurkistaa tiloihin”, havainnoi kosteuksia, valumia, outoa hajua, mikrobikasvustoa, pieneliöitä, jyrsijöiden koloja, ampiaspesiä jne. Näet tarkkailupisteeltäsi paremmin taskulampulla. Mikäli epäilyttäviä havaintoja löytyy, pyydä paikalle rakennusalan asiantuntija. Saat kattavamman tarkastuksen mahdollisista vaurioista, korjaustarpeista, riskirakenteista ja vaikkapa tietoa ullakkorakentamisesta, mikäli sellaista suunnittelet.

Uteliaisuus omaa taloa kohtaa on hyvä asia, turhia riskejä ei kuitenkaan pidä ottaa. Omalla tarkastuksella opit aina vähän enemmän ja huomaat, jos jotain on muuttunut.

Talon oston tai ylläpidon suunittelun yhteydessä tehtävä kuntotarkastus tuottaa kattavaa tietoa yläpohjasta.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vesipisteiden tarkastus

On tärkeää tarkastaa myös talon sisäpuolisten vesipisteiden toiminta vuotojen ennaltaehkäisemiseksi.

 • hanat ja sekoittajat
 • lämminvesivaraaja
 • vuotovesien ohjaus
 • lattiakaivojen puhdistus
 • valuma-allas astianpesukoneen alla
 • vuotovahtien asentaminen

Asukkaan kannattaa tarkkailla yllä mainittuja kohteita toki muutenkin kuin kerran vuodessa. Näin vältytään yllättäviltä vesivaurioilta. Vauriokorjaus on kallista ja työlästä sekä aiheuttaa asumiselle harmeja.

Hanat

Nykyaikaiset hanat ovat erittäin luotettavia, toimintavarmoja ja kestäviä. Keraamiset tiivisteet ovat pitkäikäisiä (15 – 20 v). Hanoja tulee kuitenkin huoltaa säännöllisesti toiminnan varmistamiseksi. Roskat ja kalkki voivat aiheuttaa hanan vuotamista ja jopa vahingoittaa tiivisteitä. Tällöin on tiivisteet vaihdettava. – Pidä hanat puhtaina.

Lämminvesivaraaja

Tutustu lämminvesivaraajasi tekniseen ohjekirjaan. Noudata ohjeita ja tilaa vanhalle varaajalle huolto/tarkastus. Nykyiset älyvaraajat voivat säästää paljon energiaa verrattuna vanhoihin malleihin ja sen toimintaa voi seurata verkossa. Saat myös kännykkääsi ilmoituksen vioista ja toimintahäiriöistä.

Vuotovesien ohjaus

Sijoita pesukoneet ja energiavaraaja lattiakaivolliseen tilaa. Jos se ei ole mahdollista, käytä kaikkien vesijohtoverkkoon kytkettävien laitteiden alla vesitiivistä kaukaloa, joka ohjaa vuotovedet näkyviin koneen eteen. Koneiden jäte- ja nukkasiivilät tulee myös puhdistaa noin kuukauden välein, jotta kertymiä ja tukoksia pääse syntymään.

Vuotovahtien asentaminen

Turvaa kotisi vesivahingoilta ja asenna vuotovahti. Se tarkkailee käyttövesiputkiaa tai vesimittaria ja sulkee vedentulon taloon havaitessaan poikkeavaa kulutusta.

Lattiakaivojen puhdistus

Puhdista lattiakaivot usein. Estät tukokset ja mahdollisesti myös sokeritoukkien viihtymisen tilassa. Tutustu kaivomerkin siivous-/huolto-ohjeisiin tai katso yleisohjeet Meidän Talon tai vastaavilta sivuilta. Käytä aina suojahansikkaita ja varo roiskeita kasvoillesi. Superbakteerien vaara.