Kuntotarkastuksen tilaaminen, Kuntotarkastus.info
Kuntotarkastuksen tilaaminen, Lintukangas

Kuntotarkastuksen tilaaminen ennen myyntiin laittamista?

Kuntotarkastuksen tilaaminen on perustelluinta tehdä ennen myyntiin laittamista; Aikaisin tehty tarkastus on hyvä, koska silloin voit tarvittaessa tehdä korjauksia tai tarkastuksella suositeltuja lisätutkimuksia kotisi todellisen kunnon selvittämiseksi.

Kunnon selvittäminen ennen myyntiin laittamista tarkoittaa, että hintapyyntö saadaan tehtyä heti alussa perustellusti. Tämä myös nopeuttaa kaupan tekoa. Ostajaehdokkaan ei tarvitse jälkikäteen kokea yllätyksiä tai muuttaa ehdollista tarjoustaan saati perua koko tarjoustaan sen vuoksi, että kohteen kunto tai sen yksityiskohdat eivät olleetkaan heti alussa tiedossa.

Miksi tarvitaan lisätutkimus?

Usein juuri suositellut lisätarkastukset jäävät tekemättä, koska ne tuovat lisäkuluja ja avaukset tulee myös peittää. Tämä taas tietää pientä remontointia (avauksen paikkaus), mikä voidaan kokea ikävänä, kun juurikin olisi ollut tarkoitus ryhtyä heti asuntokaupoille. – Mutta! Lisätutkimuksia, eli yleensä rakenneavauksia, suositellaan juuri siksi, että niissä voi löytyä piilevä virhe tai vaurio. Ne on aina parempi selvittää ennen kaupoille ryhtymistä. Myyjä on kiinteistökaupassa vastuussa piilevistä virheistä 5 vuotta kaupan jälkeenkin.

Kaupan tai tarjouksen jälkeen löytyvistä piilevistä virheistä syntyy yleensä riita-asia, joka voi olla kaupan purku -vaatimus, hinnan alennus –vaatimus tai sovittelutilanne tai jopa pitkällinen oikeudenkäynti eri oikeusasteissa. Kun kuntotarkastus ja mahdolliset lisätutkimukset tehdään ajoissa, vältytään näin usealta edellä mainitulta hankaluudelta / riskiltä.

Muista, että kuntotarkastajan tulee aina perustella, miksi hän suosittelee tarkastuksen jälkeistä lisätutkimusta. Perusteettomasti suositeltu lisätutkimus voi johtaa siihen, että kuntotarkastajalle syntyy tilanteessa korvausvelvollisuus.

Kuntotarkastus YTM ja tarkastajan osaaminen

Kuntotarkastusta tilatessasi tulisi sinun kiinnittää huomiota tarkastuksen sisällön lisäksi tarkastajan osaamiseen ja kokemukseen. Hyvät referenssit löytyvät tänä päivänä helposti tarkastajan tai tarkastavan yrityksen Facebook-sivuilta, kotisivuilta tai muuten googlaamalla.

YTM-mallin mukainen tarkastus määrittää tarkastukselle hyvän standardin, jonka mukaan tehty tarkastus on vähin, mitä voi suositella. Hyvässä tarkastuksessa sovitaan myös etukäteen tilauksen sisältö: tehdäänkö heti vanhentuneen rakenteen kuntotutkimus tai muu lisätutkimus, mihin on mahdollista tehdä rakenneavauksia ja missä riskejä voi olla.

Kuntotarkastuksen YTM-malliin voit tutustua tästä >

Kuntotarkastuksen tilaaminen yhdessä ostajaehdokkaan kanssa

Joskus kuntotarkastus tilataan vasta, kun potentiaalinen ostajaehdokas on löytynyt. Kuntotarkastus voi olla juurikin ostajan edellytys kauppojen syntymiseksi (ehdollinen ostotarjous). Näin voidaan toki tehdä ja tuleekin tehdä, jos tarkastusta ei ole jostain syystä aiemmin tehty.

Tämä tarkoittaa joskus myös, että molemmat osapuolet osallistuvat tarkastuksen kustannuksiin. Jos kauppoja ei synny, on tarkastusraportti kuitenkin myyjän käytössä jatkoa varten. Usein myös sovitaan, että kauppojen peruuntuessa myyjä maksaa koko tarkastuksen.

Kuntotarkastuksen tilaaminen vahvistetaan aina kirjallisella tilaussopimuksella. Tutustu tilaussopimukseen hyvin ja kysy asioista jo ennen tarkastusta, jos kysymyksiä tarkastuksen suhteen herää.

Tutustu kuntotarkastuspalveluumme >>

Katso lisää: