Hyvä ja halpa kuntotarkastaja, Lintukangas

Hyvä ja halpa kuntotarkastaja – mistä kuntotarkastuksen hinta koostuu?

Mistä kuntotarkastuksen hinta oikein koostuu ja mitä sillä rahalla saa? Tiedätkö, mitä hinta pitää sisällään, ja päteekö tässäkin sanonta ”hyvää ei saa halvalla”?

Teemme kuntotarkastuksia Uudellamaalla, jossa alan toimijoita on paljon ja kuntotarkastuksen hintahaitari on laaja. Miksi hyvästä kannattaa maksaa?

Kuntotarkastuksen hinta sisältää muutakin kuin tarkastuksen

Asuntokaupan kuntotarkastuksen tarkoitus on tuottaa puolueetonta tietoa asuntokaupan osapuolille rakennuksen rakennusteknisestä kunnosta, ja se tehdään yleisimmin ennen asuntokauppoja. Yleisesti hintaan vaikuttavat mm. tarkastettavan kohteen sijainti, ikä ja kiinteistötyyppi. Moni ei kuitenkaan ajattele, mitä kaikkea kuntotarkastuksen hinta pitää sisällään. Sitä varten listasin asiat, jotka meillä sisältyvät aina tarkastuksen hintaan:

1. Alkuhaastattelu, asiakirjoihin tutustuminen ja tarkastussuunnitelman tekeminen

Lähetämme tilausvahvistuksen mukana asiakkaalle alkuhaastattelulomakkeen täytettäväksi. Lomakkeen täyttäminen on tärkeää, jotta tarkastaja saisi mahdollisimman hyvät lähtötiedot tarkastettavasta kohteesta. Lisäksi tarkastaja tutustuu kohteen piirustuksiin ja muihin asiakirjoihin. Kaikkien näiden perusteella tarkastaja saa hyvän käsityksen tulevasta tarkastuskohteesta ja tarkastuksen painopisteistä.

2. Varsinainen kuntotarkastus kohteessa

Tarkastuksessa käydään läpi rakennus kokonaisuudessaan, mahdollisesta ryömintätilasta katolle asti. Kohteessa on useita satoja tarkastuspisteitä, joten tarkastukseen varataan useampi tunti. Nopeimmillaan tarkastuksesta selviää yleensä parissa tunnissa, pisimmillään tarkastukseen saattaa vierähtää koko päivä. Tämä riippuu tietysti tarkastettavan kohteen iästä ja koosta. Kuntotarkastaja käy pintapuolisesti ja aistinvaraisesti läpi kaikki näkyvät pinnat kulkuaukollisissa tiloissa. Lisäksi tarkastetaan mm. julkisivut, katto ja rakennuksen vierusta sekä arvioidaan LVIS-tekniikka. Tarkastuksessa kiinnitetään erityistä huomiota riskirakenteisiin, joista meillä on paljon käytännön kokemusta. Kuntotarkastuksessa suoritetaan myös erilaisia mittauksia. Mittauksia ovat mm. puun kosteuden mittaus riski- tai vaurioepäilyssä, salaojien ja maanvastaisten lattioiden korkeusasema, kosteusmittaus rakenteen sisältä (rakenteen avauksen yhteydessä) sekä kaikkien huonetilojen, märkätilojen ja maanvastaisten seinärakenteiden tarkastaminen pintakosteuden tunnistimella.

3. Raportti

Raportti laaditaan aina kirjallisena suoritusohjeen mukaan. Raportissa esitetään tarkastuksessa havaitut oleelliset vauriot, riskit, puutteet ja toimenpidesuositukset tarkastushetkellä havaittujen epäkohtien selvittämiseksi ja korjaamiseksi. Raportin laatimiseen voi mennä jopa enemmän aikaa kuin itse kohteen tarkastuksen suorittamisessa.

4. Asiantuntijuus

Kuntotarkastaja on rakennustekninen asiantuntija, jonka ammattitaito ja näkemykset ovat käytettävissäsi tarkastuksen aikana sekä sen jälkeen, jos raportista herää lisäkysymyksiä.

Hyvää ei saa halvalla!

Kun siis tilaat asuntokaupan kuntotarkastusta ja pohdit hinnoittelun perusteita, huomioi nämä seikat:

  • Tarkastuksen laajuus: Huomioi, että asuntokaupan kuntotarkastus on eri asia kuin sisällöltään suppeampi kartoitus. Tiedä mitä tilaat! Tutustu termeihin tästä >
  • Tarkastajan koulutus, pätevyys ja työkokemus on hyvä tarkistaa. Kokemus tuo varmuutta!
  • Osaako tarkastaja kertoa asiat ymmärrettävästi niin, että asiaan perehtymätönkin ymmärtää mistä on kysymys?
  • Tarkastuksen periaatteet: Suoritetaanko tarkastus yhteisen toimintamallin ja suoritusohjeen mukaisesti? Huomioidaanko riskirakenteet?
  • Raportin laajuus: Onko raportin sisältö suoritusohjeen mukainen? On tärkeää, että raportti on ymmärrettävästi laadittu ja selkeä, ja että se sisältää yksityiskohtaisesti kaikki tehdyt havainnot.

Meille on kunnia-asia, että teemme asuntokaupan kuntotarkastuksen aina suoritusohjeen mukaisesti. Silloin kaikki osapuolet – niin asunnon myyjä, ostaja kuin työn suorittajakin – tietävät, mitä tarkastus pitää sisällään ja mitä vastinetta rahalle saa. Meillä on ammattitaitoa, josta kannattaa maksaa, ja kartoitamme riskin paikat kokemuksen tuomalla varmuudella. Kaikkea ei nimittäin voi lukea kirjoista, vaan ammattitaito karttuu vuosien kokemuksella.

Lisää aiheesta:

Turvallisemman ja terveellisemmän asumisen puolesta,

Riikka Lintukangas
Kuntotarkastaja
Julkinen kaupanvahvistaja
Asiantuntijalausunnot
Energiatodistuksen laatijan pätevyys FISE
LKV, LVV, KiAT