Kuntotarkastajan vastuu

Kuntotarkastajan vastuu työstään rajoittuu tarkastustyöhön. Ja tarkemmin: tarkastuksen tilanneelle henkilölle kuluttajansuojalain palvelusäännösten mukaisesti. Laki edellyttää, että tarkastaja tekee työnsä ammattitaitoisesti ja huolellisesti.

Kuntotarkastaja vastaa siitä, että havainnot, päätelmät ja suositukset ovat oikeita ja kattavia, ja että tarkastus on tehty sovitussa laajuudessa. Tarkastajan pitää myös esittää selkeästi, mitä kuntotarkastus sisältää.

Kuntotarkastajan kerrottava rajoituksista

Erityisesti tutkimukseen tai tutkimustapaan liittyvistä erilaisista rajoituksista pitää kertoa tilaajalle. Esimerkiksi, mitä valitulla menetelmällä on ylipäätänsä mahdollista kohteesta selvittää.

Kuntotarkastajan vastuulla kehottaa tarvittaessa lisätutkimuksiin

Tarpeen vaatiessa tarkastajan pitää myös kehottaa tekemään lisätutkimuksia, jos tarkastus paljastaa selvän riskipaikan tai -tekijän. Raporteissa näkee usein mainintoja lisätutkimustarpeista, mutta valitettavan usein lisätutkimuksia jätetään myös tekemättä. Näissä paikoissa piilovirheen mahdollisuus on suurin.

Kuntotarkastajan vastuu ei koske kiinteistön vaurioita

Kuntotarkastaja ei voi rajata vastuutaan pelkkään palkkion määrään. Tarkastaja vastaa siitä, että tarkastus tehdään suoritusohjeen ja tehdyn tilaussopimuksen mukaisesti ja että havainnot sekä johtopäätökset ovat oikeita.

Jos tarkastuksessa on virhe, tarkastaja vastaa tästä aiheutuneesta vahingosta. Hän ei vastaa asunnon varsinaisesta vauriosta tai puutteesta, vaan niistä vahingoista, joita vaurion tai puutteen havaitsematta jättäminen tai ilman perusteltua syytä tehty vääräksi osoittautuva toimenpidekehotus on tilaajalle aiheuttanut.

Tarkastaja ei siis vastaa rakennuksessa olevista virheistä tai esimerkiksi virheistä, jotka ovat syntyneet jo vaikkapa rakennusaikana, ehkäpä huoltamattomuudesta tai muista syistä. Näistä vastaa myyjä eli kohteen omistaja.

Haluatko tietää lisää kuntotarkastajan vastuusta?

Lue kuntotarkastajan vastuusta Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta >

Tutustu myös näihin:

Kuntotarkastus suositellaan tehtäväksi YTM-mallin ja suoritusohjeen mukaisesti.
Jaa FBssä
Twiittaa
Jaa LIssä
Meilaa