kesämökki kuntotarkastus

Kesämökki myydään – mutta missä kunnossa?

”Kesämökki myydään”  -hakusanat ovat keväisin varmasti verkon käytetyimpiä hakusanoja. Mökkikauppa käy vilkkaimmillaan ja sopivia kohteita etsitään kiivaasti. Kun lumet ovat sulaneet, tärkein vapaa-ajan asunnon ostopäätökseen vaikuttava tekijä on esillä – eli miljöö, piha, puutarha ja ranta.

Moni ei aina niinkään kiinnitä päähuomiota itse rakennukseen, sillä se on monesti toisarvoinen. Kesämökin osalta voidaan sietää rakennuksen puutteet ja ehkä halutaankin hieman puuhaa mökkipäiviin tai tehdä mökistä ”oman näköinen”.

Vapaa-ajan asunto on kuitenkin pitkäaikainen sijoitus. Asiaa on siksi hyvä tarkastella myös rakennuksen kunnon kannalta. Vaikka rakennukseen ei esimerkiksi tulisi juoksevaa vettä tai rakennusta ei käytettäisi talvella, on syytä kuitenkin antaa asiantuntijan tarkastaa rakennus.

Myös remontoitava kohde ansaitsee tarkastuksen, jotta vältytään turhilta yllätyksiltä remontin edetessä. Kunto vaikuttaa aina remonttibudjettiin, kestoon, remontin järjestykseen ja myös ajoitukseen.

Asuntokaupan kuntotarkastus ja kevennetty kuntotarkastus

Asuntokaupan kuntotarkastus on hyvä työkalu, jolla ostaja voi ennen kauppaa täyttää oman selonottovelvollisuutensa, ja myyjä vastaavasti suorittaa oman tiedonantovelvollisuutensa. Mikäli kohteen arvo ei ole merkittävä, voidaan käyttää kevennettyä kuntotarkastusta. Tässä tarkastustavassa työ tehdään tuntiveloitteisesti asiantuntijalausuntona, hinta alk. 500€. Useimmiten hinta on tällaisissa kohteissa noin 750–1000€/tarkastus.

Kesämökin kuntotarkastus – mitä se sisältää?

Kun tehdään kesämökin kuntotarkastus, tutustutaan

  • asiakirjoihin, mm. onko rakennuslupa ja suoritetut tarkastukset tehty rakentamisaikana. Mikäli asiakirjoja ei ole saatavilla, kirjataan se raporttiin. Näin molemmat osapuolet ovat tietoisia yksiselitteisesti, millä asiakirjoilla kohde on luovutettu.

ja tarkastetaan

  • rakennus ulkopuolelta: vesikatto, ikkunat, ovet, julkisivut sekä sokkeli
  • sade- ja sulamisvesien ohjaus ja mahdollinen muu kosteuden siirtyminen ulkopuolelta rakenteisiin, onko tämä estetty tai riskinä rakennuksen tulevalle käytölle
  • mahdollisuuksien mukaan terassien, katoksien ja vastaavien rakenteet
  • yläpohjatila (mikäli on pääsy / näköyhteys) sekä mikäli on ryömintätila, tarkastetaan tämänkin kunto
  • sisätiloissa erityisesti ilmanvaihto sekä vesipisteelliset tilat

Lisäksi hyvä kesämökin kuntotarkastus sisältää

tarkastajan ammattitaidon ja kokemuksen avulla havaitsemat muut huomiot, joihin mökin omistajan tulisi jatkossa kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi huollon ja kunnossapidon yhteydessä.

Oli kyseessä kokonaisvaltainen asuntokaupan kuntotarkastus tai kevennetty tarkastus, laaditaan aina kirjallinen raportti tarkastushetken kunnosta. Yleensä myös pankit vaativat lainan vakuudeksi puolueettoman asiantuntijan kirjallisen selvityksen kohteen kunnosta. Kuntotarkastusraportti on aina hyvä liittää kauppakirjan oheen luovutushetken kunnon selvitykseksi/dokumentoimiseksi.

Laatu – Ammattitaito – Turvallisemmat mökkikaupat!

Riikka Lintukangas, LKV, LVV, KiAT
Kuntotarkastaja
Energiatodistuksen laatijan pätevyys
Julkinen kaupanvahvistaja