Homekoira vai kuntotutkimus?

Homekoira vai kuntotutkimus?

Homekoiran käyttäminen asuntokaupan yhteydessä yhtenä sisäilman tutkimusmenetelmänä on lisääntynyt – kukapa ei haluaisi saada täyttä varmuutta ostettavan kohteen kunnosta rakenteita rikkomattomin menetelmin. Tähän tarkoitukseen homekoira on hyvä apulainen, mutta tutkimuksen tekemiseen pelkästään homekoiran avulla liittyy paljon epävarmuustekijöitä.

Suomen homekoirayhdistys ry:n jäsenet tekevät tarkastukset ammattimaisesti sekä lakien että asetusten mukaisesti ja ovat sitoutuneet noudattamaan sekä yhdistyksen että Hengitysliitto ry:n ylläpitämän Hometalkoot.fi sivuston ohjeistuksia. Tutustu Suomen homekoirayhdistyksen esitteeseen.

Sisäilmaoireet voivat johtua monesta asiasta

Tiesitkö, että elämme jatkuvasti erilaisten itiöiden, bakteerien ja ilman epäpuhtauksien joukossa saamatta kuitenkaan niistä oireita? Merkittävää terveydelle on kuitenkin se, milloin haitallinen pitoisuusraja ylittyy. Onhan pieni määrä sokeriakin hyvää ja korostaa muita makuja, mutta useiden sokerikilojen nauttimisesta voi saada myrkytyksen. Sama pätee myös erilaisiin ilman epäpuhtauksiin: pienet määrät ovat täysin normaaleja, mutta kun määrä ylittää sietokyvyn, aiheuttaa se ihmisille erilaisia oireita.

Asukkaiden oireillessa epäillään usein ensimmäiseksi hometta, vaikka oireet voivat johtua monesta muustakin sisäilman ongelmasta, kuten puutteellisesta ilmanvaihdosta. Sisäilmasta oireilu ja sairastuminen on yksilöllistä: yksi sairastuu jo lyhyen altistumisen jälkeen, toinen saa lieviä oireita, kolmas ei oireile ollenkaan. Vielä tänä päivänäkään ei voida sanoa, mikä on absoluuttinen asumisterveyteen vaikuttava pitoisuusraja, joka ei saa ylittyä. Emme myöskään täysin tiedä, mitkä kaikki kemikaaliset yhdistelmät aiheuttavat oireita.

Jos epäilee hometta, pitäisikö ensimmäisenä tilata homekoira paikalle?

Homekoira ei poista kuntotarkastajan tarvetta; Homekoiratutkimus antaa suuntaa rakennuksen kunnosta, ja etsinnän tavoitteena on selvittää, esiintyykö kiinteistössä mikrobiperäisiä hajuja. Homekoiraohjaajan tulee olla asiaan perehtynyt ja ymmärtää rakennusfysikaalista toimintaa. Lisäksi koira tulee olla koulutettu havaitsemaan poikkeavuudet, kun hajun määrä on kokonaisuutena poikkeava. Homekoira haistaa ja merkitsee ne kohdat, joista ilmavirran mukana tulee huoneilmaan epäpuhtauksia. Koira ilmaisee ainoastaan hajun olemassaolon. Toisin sanoen koiran merkkaama paikka ei siis aina ole varsinainen vaurioitunut kohta, vaan se kohta, josta haju pääsee huoneilmaan.

Homekoiran lisäksi on siis aina syytä käyttää rakennusalan ammattilaista tulkitsemassa havaintoja, ja varmin tapa saada varmuus rakenteen kunnosta on rakenteen avaus kuntotutkimuksena. Kuntotutkimuksen yhteydessä tehdään aistinvaraisia havaintoja rakenteesta eli nähdään rakenteen kunto ja tehdään mahdollisia hajuhavaintoja. Tästä saadaan jo paljon tietoa, miten rakenne on toiminut ajan kanssa. Jos rakenteessa ei nähdä vauriota tai ei havaita poikkeavaa hajua, voidaan rakenteesta ottaa lisäksi materiaalinäyte ja tutkituttaa rakenteen kunto vielä laboratoriomenetelmin.

Epäiletkö homevaurio tai sisäilmaongelmaa?

Yleisimmät sisäilmaongelmat kertovat rakenteiden toimimattomuudesta, joten kannattaa ensin ottaa yhteyttä rakennustekniikan asiantuntijaan, joka osaa kartoittaa mahdolliset riskin paikat ja ehdottaa oikeanlaisia toimenpiteitä. Jos on aihetta epäillä mikrobivaurioita, voimme ottaa näytteitä ja toimittaa ne analysoitavaksi. Jos epäilet ongelmia sisäilmassa, kutsu siis paikalle ammattilainen, jolla on kokemusta pientaloista, niiden elinkaaresta, rakentamisesta ja kunnostamisesta! Lue lisäksi: Asiantuntijalausunto.

Turvallisemman ja terveellisemmän asumisen puolesta!