Asuntokauppa, Lintukangas kuntotarkastus

Asuntokauppa herättää tunteita

Asuntokauppa herättää aina tunteita – ­ toiveita ja haaveita. Tässä kirjoituksessa kerron, miltä tuntuu, kun kaupat menevät täysin metsään. Kerron myös, miten tällaiselta tilanteelta olisi voinut välttyä.

Aihe tälle kirjoitukselle syntyi, kun sain eilen asiakkaaltamme soiton, jossa hän purki tuntojaan epäonnistuneesta asuntokaupasta. Soittajan äänestä kuulsi voimakas ahdistus, epätoivo ja toivottomuus. Hän ei ollut enää tiennyt, kenen kanssa voisi puhua asiasta.

Yrityksemme oli tutkinut hänen kotinsa vaurioita kaupan jälkeen, mutta henkilökohtaisesti en ollut tätä asiakasta tavannut. Asiakas luotti meihin ja päätti avautua – minulle.

Viiden virheen asuntokauppa

Tämä edellä mainittu asiakkaan puhelu palautti mieleeni myös muistot omista epäonnistuneista talokaupoista. Olin silloin nuori, enkä tiennyt rakennuksista mitään. Ostotarjoukseni ehtona oli asuntokaupan kuntotarkastus.

Kohteeseen tehtiinkin kuntotarkastus, mutta raporttia en saanut koskaan käyttööni. Myyjä maksoi tarkastuksen ja oli näin raportin omistaja. Vaikka myöhemmin minusta tulikin kiinteistön omistaja, ei tarkastusyrityskään luovuttanut raporttia minulle. Tämä asian hyväksyminen oli ensimmäinen virhe.

Rakennus oli vanha ja siihen oli tehty paljon muutoksia. Siitä oli mm. purettu kantava seinärakenne. Myöhemmin ilmeni myös, että se oli tehty täysin ilman suunnitelmia. Kesken remontin välipohja alkoikin painua silmin nähden. Tuli melkoinen kiire ryhtyä tukemaan sitä. ­Alkoi valjeta, että asuntokaupat olivat menneet pahasti pieleen. Virhekokonaisuus nro 2.

Yliarvioin oman työpanokseni rakennuksen kunnostamisessa. Ajattelin, että muutaman kuukauden kuluttua jouluksi muuttaisimme pintaremontoituun kotiin, jossa on upea keittiö uusine kodinkoneineen. – Virheet 3. ja 4.

Aliarvioin remontin kustannukset. Vanhassa rakennuksessa remontin edetessä löytyi aina vain uutta ja uutta remontoitavaa, jotta siitä saisi asumiskelpoisen. Rahaa paloi, budjetti paukkui ja lopultahan se loppui kokonaan. Remontti ei ollut edelleenkään valmis. – Virhe nro 5.

Pieleen menneet asiat vaikuttivat tietysti muutenkin elämäämme. Pystyin siis samaistumaan tähän minulle soittaneen henkilön olotilaan. Ymmärsin täysin, mitä tarkoittaa, kun asiat menevät pieleen.

Mitä asuntokaupassa pitää huomioida

  • Tarkastuta ostettava kohde alan ammattilaisella (Linkki: Hengitysliiton artikkeli). Ole samalla sekä ostaja että tarkastuksen tilaaja. Näin saat raportin varmasti käyttöösi ja tilaajana voit keskustella henkilökohtaisesti tarkastajan kanssa raportin sisällöistä.
  • Mikäli kuntotarkastus on tehty jo ennen myyntiä, pyydä ostajan kierros kohteeseen, jotta pääset keskustelemaan tarkastajan kanssa kohteen kunnosta.
  • Mikäli kuntotarkastusraportissa on suosituksia erillisistä jatkotutkimuksista, ne on tehtävä ennen lopullista kauppaa. Jatkotutkimuksia suositellaan aina todellisiin riskipaikkoihin. Juuri tutkimatta jätetyt seikat aiheuttavat eniten asuntokauppa riitoja!
  • Tarkista mahdollisuuksien mukaan, vastaako kohde alkuperäisiä suunnitelmia. Pyydä aina muutostöistä selvitykset, luvat ja valvontapaperit.

Miten remointoin asuntokaupan jälkeen

  • Mikäli olet epävarma remontin budjetoinnista / kustannuksista, pyydä muutamalta urakoitsijalta tarjoukset remontista. Tästä saat hyvin suuntaa antavan käsityksen remontin kustannuksista ja työn kestosta.
  • Remontin tekeminen vie aikaa. Muutama työtunti illassa tai vain viikonloppuisin työskentely venyttää remontin kestoa. Työn organisoimiseen, aloittamiseen ja lopettamiseenkin pitää varata aikaa. Samoin lupien hankinta voi kestää. Materiaalihankinnat ja toimitusajat, oikeat työkalut ja niiden kuluvat osat, kuivumisajat…. Aikataulu sisältää lukuisia yksityiskohtia.
  • Älä tilaa suuria, tilaa vieviä kalusteita ennen kuin olet varmasti ehtinyt remontoida pinnat kauttaaltaan. Kiintokalusteet ja kodinkoneet vievät paljon tilaa irrallaan ja voivat hankaloittaa remontin etenemistä.

Oppia ikä kaikki. Omien kokemusteni, koulutuksieni ja lukuisten asuntokauppojen sekä tekemieni kuntotarkastusten myötä minulle on syntynyt voimakas halu jakaa tätä tietoa. Haluan käyttää osaamistani kokonaisvaltaisesti – asiakkaittemme tulee voida tehdä kaupat turvallisin mielin.

Kerron tarkastuksilla mielelläni myös kodin huoltoon ja ylläpitoon liittyvistä asioista. Osaan lisäksi auttaa kiinteistökaupan teknisissä asioissa sekä sopimuksien laatimisissa. Vaikka et olisi ostamassa tai myymässä, olemme aina käytettävissäsi myös asunnon kuntoon, sen ylläpitoon ja arvon säilyttämiseen liittyvissä asioissa.

Lue lisää esimerkiksi blogissamme Asunto-osakkeen osto -artikkeli.
Podcast: Asuntoradio 3/2022, kuuntele ja tee pysyvät kaupat
Tai Hometalo asuntokaupassa -artikkeli.

Energiatodistus asuntokaupassa