Myyjän vastuu asuntokaupassa

Asunnon myyjän vastuu

Asunnon myyjä vastaa kohteen kunnosta, myös niistä tiedoista, jotka välittäjä tai kuntotarkastaja antaa. Myyjä vastaa kohteen kunnosta, välittäjä ja kuntotarkastaja vastaavat työstä. Ammattitaitoiset yhteistyökumppanit asunnon myynnissä takaa turvalliset asuntokaupat. Valitse siis yhteistyökumppanit kaupan tekoon huolella.

Tunne asuntosi kunto, varmistus turvallisista asuntokaupoista.

Myyjän tulee tuntea myytävän kohteen tiedot laajasti

Kunnon lisäksi myyjän tulee kertoa mahdollisimman kattavasti myytävän kohteeseen liittyvistä asioista mm. tontista ja alueesta, jossa kohde sijaitsee. Asunto-osakkeen myynnissä tulee antaa myös vastaavat tiedot kohdentuen itse huoneistoon/osakkeeseen. Lisäksi yhtiömuotoisessa kohteessa, etenkin pienissä taloyhtiöissä, tulee tarkkaan kertoa vastuunjaosta taloyhtiössä. Tutustu julkaisuihimme, jossa on tarkistuslista asunnon myyjälle ja ostajalle, kun asuntokauppa on ajankohtainen.

Kohteen kunto on keskiössä

Ostaja on aina kiinnostunut siitä, missä kunnossa kohde on. Kunto määrittää myös hintapyyntöä. Ostaja arvioi, onko hintapyyntö oikea.

Myyjän on kerrottava ostajalle talon iästä, vioista ja korjauksista. Myyjä ei voi salata tai jättää kertomatta esimerkiksi vesivahinkoa.  Myös korjatut vauriot tulee kertoa ostajalle. Toisaalta ostajan pitää myös ymmärtää rakennusajan kohtaan liittyvät toteutustavat, rakenteiden ikääntyminen sekä asunnon korjaus- ja huoltotarpeet.  Joka tapauksessa myyjän on kerrottava kaikki tiedossaan olevat kauppaan vaikutukselliset asiat. Avoimuus on turvallisten asuntokauppojen perusta. Asuntokaupan kuntotarkastus auttaa osapuolia ymmärtämään kohteen kuntoa sekä huolto- ja korjaustarpeita.

Asunnon myyjän tiedonantovelvollisuus

Huolellisesti ja ammattitaitoisesti tehty asuntokaupan kuntotarkastus KH 90-00394 mukaan tehtynä auttaa myyjää kertomaan kohteen kunnon ja näin myyjä voi myös osoittaa pyrkineensä toimimaan huolellisesti myydessään asunnon. Kuntotarkastusraportti toimii myös dokumenttinä siitä, missä kunnossa kohde on myyty ostajalle ja mitä ostaja on tiennyt kohteen kunnosta ennen kauppakirjan allekirjoittamista. Kiinteistökaupassa viiden vuoden vastuu aika on pitkä ja kohteen kunto voi muuttua tänä aikana. Kuntotarkastusraportilla voidaan myöhemmin pala kohteen kuntoon kaupantekohetkellä, mikäli asunnossa havaitaan piilevä virhe kunnossa vastuuaikana.